Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 202 – Marts 2002 – side 9

Helikopterstrejke i Esbjerg

Peter Iversen

Strejkende helikopterpiloter i Esbjerg har måttet gribe til brug af fysisk blokade for at stoppe danske og skotske skruebrækkere.

Piloternes strejke er startet som en hel lovlig konflikt af Dansk Funktionærforbund, der organiserer helikopterpiloterne, for at få overenskomst med det canadiske helikopterselskab CHC – Canadien Helikopter Corporate.

CHC vandt licitationen over flyvningerne til borefelterne og ville kun indgå en aftale med piloterne, der indebærer lønnedgang og forringede rettigheder i forhold til kollegaerne i Skotland, Norge og Holland. CHC kræver bl.a, at de danske piloter skal have længere arbejdstid.

Konsekvenser for A.P. Møller

Piloterne flyver normalt alt personale frem og tilbage mellem land og olieplatformene i Nordsøen. Derfor kan strejken få store konsekvenser for bl.a. A.P. Møller’s olieproduktion.

Strejken startede den 11. marts og hurtigt forsøgte CHC at få indsat skruebrækkere til at bryde strejken. Selskabet fik fat i 7 skotske og 4 danske piloter, der var parate til at flyve. Men de strejkende har gennem deres fysiske blokade fået stoppet trafikken. De har blokeret indtjekningen i Esbjerg Lufthavn, så politiet måtte møde frem. Det fik så lufthavnens sikkerheds-personale til at erklære, at de ikke vil arbejde under politibeskyttelse, og flyvningerne måtte derfor indstilles.

Sympatikonflikter

Dansk Metal og SiD har begge varslet sympatikonflikter for flymekanikerne og for leverancen af brændstof.

A.P. Møller har i stedet hyret et forsyningsskib, der skal sejle personale ud til platformene.

Piloternes talsmand, Finn Mikkelsen, har advaret CHC imod at flytte konflikten ned til Esbjerg Havn. Det kan få konflikten til at udvikle sig dramatisk sådan som det tidligere har været tradition for i Esbjerg, bl.a. under RiBus-konflikten.

Flere artikler fra nr. 202

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 2001-2010
A.P. Møller / Mærsk
Faglig kamp (DK): Privat ansatte

Se flere artikler af forfatter:
Peter Iversen

Siden er vist 2205 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside