Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 202 – Marts 2002 – side 4

Argentinas oprør fortsætter

Mikkel Birk Jespersen

“Duhalde-regeringen er arbejderklassens og folkets fjende (...) Det er en regering, der ved hjælp af løgne om ‘national suverænitet’ skjuler sin politik, der plyndrer os til fordel for de store monopoler, samtidig med at den fører IMF’s diktater ud i livet.”

Demonstration i Argentina

Argentinerne fortsætter kampen mod regeringen. Kravene er: “Ud med IMF og Duhalde”, “For en arbejderregering”

Sådan lyder en lille del af en resolution vedtaget af Det nationale Arbejderråd (National Workers’ Assembly) i Argentina. En bevægelse bestående af råd organiseret med udgangspunkt i boligkvarterer, i virksomhederne og af de arbejdsløse spreder sig i det kriseramte land. Det nationale Arbejderråd bestod af delegerede fra alle disse råd, og forsamledes den 17. februar.

IMFs budgetkrav

IMF (Den internationale Valutafond) har hidtil nægtet at yde lån til den argentinske regering, hvis ikke den adlød valutafondens krav om et ’balanceret budget.’ Regeringen har allerede foreslået flere nedskæringer oven i dem, der i første omgang fik befolkningen til at gå på gaden. Alligevel er dette ikke nok for IMF.

Dette viser blot håbløsheden i at søge efter en nyliberal løsning på et problem, der er skabt af en nyliberal økonomisk politik og en valutapolitik ført til gavn for de multinationale selskaber.

Demokratiske råd

Løsningen må tværtimod findes i den organiserede modstand den argentinske arbejderklasse nu viser stadigt mere tydeligt. Rådsbevægelsen, der er baseret på helt anderledes demokratiske principper end det normale, borgerlige demokrati, har potentialet til radikalt at omforme samfundet. Den er baseret på befolkningens egne, spontant opståede organer, og er derfor skræddersyet til at netop udtrykke befolkningens holdninger. Det bliver tydeligt med de krav Det nationale Arbejderråd rejser: Ingen betaling af udlandsgælden, nationalisering af banker og de største selskaber, alle virksomheder der lukker eller fyrer medarbejdere, skal under arbejderkontrol, fordel arbejdstimerne uden at det kommer til at påvirke minimumslønnen, og: Ud med Duhalde og IMF. For en arbejderregering.

Flere artikler fra nr. 202

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Argentina

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 2154 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside