Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 203 – Maj 2002 – side 2

Kynisme og racisme

Ole Andersen

Resultaterne af den borgerlige regerings stramninger på indvandrer- og flygtningeområdet begynder nu at vise sig. Antallet af nye asylansøgere er faldet drastisk efter valget.

Hvis det var udtryk for, at situationen i verdens brændpunkter var forbedret, så det ikke længere var nødvendigt at flygte fra hjem, familie og venner, var det da en glædelig udvikling. Men sådan er virkeligheden bare ikke.

Den danske regerings stramninger af lovgivningen og hele debatten om udlændingeområdet signalerer til verdens nødlidte “Bliv væk. I er ikke velkomne her. Gå ind til naboen”. Regeringen ønsker heller ikke at forebygge årsagerne til at mennesker flygter. Hjælpen til verdens fattige er blevet beskåret i finansloven, og når de dukker op her er døren lukket og låst.

Kynisk behandling

Flygtninge i Danmark mærker også konsekvenserne af de nye endnu koldere vinde på området. Sagen om den 38-årige libanesiske kvinde, Hiam Chafic El-Mayss, viser regeringens resultater i kød og blod. Kvinden har boet i Danmark siden 1992, hvortil hun flygtede, fordi hendes daværende ægtemand blev politisk forfulgt.

Han var aktiv i den pælestinensiske befrielseskamp, og er nu tilbage i Libanon og truer med at dræbe sin tidligere hustru. Under sit 10 år lange ophold i Danmark har Hiam levet det meste af tiden under jorden efter gentagne afslag på asyl.

Efter seneste afslag blev hun varetægtsfængslet. I arresten forsøgte Hiam at begå selvmord. Umiddelbart før deportationen kom en besked fra Flygtningenævnet om, at man ville genoptage asylsagen, men i stedet for at blive genforenet med de tre sønner på 15, 18 og 20 år, blev Hiam ført til Sandholmlejren og direkte i en fængselscelle, hvor hun kan sidde indtil sagen er genbehandlet.

Klage fra FN

Den ansvarlige minister, Bertel Haarder, har været stort set tavs under sagen og vil først kigge på den efter advokatens eventuelle klage.

FN’s organ for flygtningesager, UNHCR, har i marts måned i et brev til regeringen udtrykt bekymring over Danmarks nye flygtningepolitik. Et brev, der har været holdt skjult for Folketinget.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen-Dahl ønsker at “stramme først og spørge bagefter” i forhold til om eventuel lovgivning er i strid med FN konventioner.

Kapitalismen skaber forhold hvorunder mennesker flygter for at skabe sig en værdig tilværelse.

En flygtningepolitik med stramninger og andre lunser til højrefløjens svinehund er ikke vejen til bedre velfærd – eller flere vælgere. I stedet skal racisme og fremmedhad bekæmpes konsekvent.

Flere artikler fra nr. 203

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Ole Andersen

Siden er vist 1020 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside