Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 203 – Maj 2002 – side 2

Farum ruineret

Borgerne får regningen

Anders Schou

Peter Brixtoftes og hans embedsmænds liberale hokus-pokus-økonomi har udviklet sig til en katastrofe for borgerne i Venstres mønsterkommune, Farum.

Brixtofte & Co jubler på stadion

Brixtoftes ødslen med Farum kommunes penge koster nu Farums borgere dyrt med øget skat og brugerbetaling.

De skal i de næste otte år leve med skattestigninger, højere brugerbetaling og massive serviceforringelser.

Kommunen har et årligt driftsunderskud på 200 millioner kroner og et underskud i kommunekassen på 750 millioner kroner. Det sidste underskud bliver nok mere end fordoblet, fordi kommunen med stor sandsynlighed skal deponere 899 millioner kroner, som Brixtofte tryllede rundt med for blandt andet at finansiere en række prestigefyldte idrætsanlæg.

Dermed runder kasseunderskuddet 1,6 milliarder – i en kommune med kun omkring 18.000 indbyggere. Indtil videre ser det ud til, at Farums kommuneskat vil stige godt tre procentpoint til 22,8 procent, mens grundskylden tredobles til 18 promille.

Danske Bank har for Ritzau beregnet, at det betyder en ekstra-regning for en gennemsnitlig Farum-familie på over 17.000 kr. om året.

Dertil kommer højere brugerbetaling til for eksempel daginstitutioner, hvor gennemsnitsfamilien kan forvente at skulle betale over 4000 kr. mere om året.

Især unge familier, der lige har købt hus, risikerer at brække halsen økonomisk.

Samtidig vil Farums borgere blive ramt af nedskæringer, og det er svært at forestille sig, at nogle af de store poster på et kommunalt budget går fri.

Det vil betyde serviceforringelser og dårligere arbejdsforhold på skolerne, i børnehaverne og i ældreplejen. Og så har indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen endda været nådig mod ofrene for hans partifælles økonomiske eksperimenter.

Farum Kommune har fået otte år til at skabe balance i økonomien, og normalt kræver indenrigsministeriet balance efter tre år, når de sætter en kommune under administration.

Men i tilfældet Farum ville det krav betyde massiv social nød.

Flere artikler fra nr. 203

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1725 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside