Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 204 – Juli 2002 – side 2

Regeringens “vækstpakke”

Vækst for hvem?

Ole Andersen

Næppe havde landsfader Anders Fogh Rasmussen erklæret klassekampen for død og noget gammeldags stads, før end han sendte sine raske svende i regeringen ud i et veritabelt korstog mod arbejderklassen. Angrebene har været mange bl.a. deltidsloven, forringelser på arbejdsmiljøområdet osv.

Seneste vildskud på stammen er erhvervsminister Bendt Bendtsens udspil med det poetiske navn “Vækst med vilje”. Udspillet er en strategi for udviklingen af vækst og velfærd i Danmark.

Men hvordan skal dette realiseres? De danske arbejdere skal arbejde mere og hårdere.

De danske kapitalister er pressede på profitten og det er der kun en løsning på, stigende udbytning af arbejderklassen.

Øget udbytning

“Vækst med vilje”-rapporten angiver, at virksomhedernes hovedproblemer er den korte arbejdstid og den tidlige pensionsalder.

Derudover er der statistisk materiale, som illustrerer dansk kapitals internationale konkurrencesituation. Eksempelvis arbejder danske arbejdere gennemsnitlig 1382 timer om året, hvilket er væsentlig lavere end eks. USA (1871 timer) og Sverige (1635 timer).

Al den med kapitalistiske øjnes uproduktive fritid opvejes tildels af, at danske arbejdere arbejder meget hårdt. Vi producerer værdi for 248 kr. pr. arbejdstime, hvilket er det syvende bedste i verden. Den svenske arbejder Jonsson producerer værdi for 205,8 kr. pr. arbejdstime. Så hvis nu danske Jensen arbejdede lige så længe som sin svenske kollega ville det resultere i produktion af yderligere værdier for 63.700 kr. “Det vil komme alle i samfundet til gode” (Vækst med vilje). Bare nogen mere end andre.

I perioden frem til 2010 ønsker regeringen, at produktiviteten skal stige med 0,25% om året, men privatforbruget kun med lidt over halvdelen (0,13%). Den anden halvdel stryger i lommerne på kapitalisterne i form af profit, for jf. selv samme regerings skattestop begrænses forbruget ikke af stigende skatter mv.

Mere fritid i form af f.eks. 35 timers arbejdsuge, 6. ferieuge til alle og bedre pensioner er ikke regeringens eller kapitalisternes kop the.

Regeringen vil angribe arbejderklassen; efterlønnen forsvinder på sigt, vilkårene for arbejdsløse og bistandsmodtagere forringes.

“Vækst med vilje” afføder et hav af delreformer de næste år, alle mere eller mindre udtryk for kontant klassepolitik vendt mod arbejderklassen.

Arbejderne skal ikke betale for at kapitalismen kan blomstre, men bekæmpe regeringens borgerlige klassepolitik. Den 20. marts og strejkerne mod deltidsloven d. 16. maj viser vejen. Arbejderklassen skal aktivt på banen i kampen mod liberalismen og for et socialistisk alternativ.

Flere artikler fra nr. 204

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Ole Andersen

Siden er vist 999 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside