Socialistisk Arbejderavis
Nr. 204 – Juli 2002 – side 3
Sanders uddannelsesreform: Mere marked og mindre demokrati
Poul Erik Kristensen
I løbet af sommeren kommer forskningsminister Helge Sander (V) med sin endelig plan for universiteterne og de videregående uddannelser.
Studerende fra Århus Universitet demonstrerer d. 20. marts mod regeringens nedskæringer på uddannelserne. De studerende skal igen på barrikaderne for at forsvare uddannelserne mod regeringens borgerlige politik.
Forskningsminister, Helge Sander, ønsker at universiteterne og de videregående uddannelser fremover skal tilpasse sig erhvervslivets behov, og styrke de naturvidenskabelige fag.
Efter planen skal de studerende ud af de styrende organer, hvor de skal erstattes af repræsentanter fra erhvervslivet.
Samtidigt skal universiteterne i fremtiden skaffe en større del af deres økonomi på at sælge forskningsprojekter til erhvervslivet. Slut med demokrati og den frie forskning.
Arbejdsgiverjubel
Og Sanders forslag bliver naturligvis modtaget med jubel hos arbejdsgiverne. Børsens Nyhedsmagasig spurgte i april en række eksperter og erhvervsfolk om deres vurdering af, hvordan Danmark kommer i front med forskningen.
Og deres svar var: Fjern demokratiet på universiteterne, investér i eliten og lad dobbelt så mange studere naturvidenskab.
‘Eksperterne’ talte folk som Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør i Novo Nordisk, og Eva Steiness, direktør i Zealand Pharmaceuticals.
Et andet mål for Sander og hans ‘eksperter’ er, at universiteterne skal fungere som økonomisk selvstændige enheder, der skal skaffe penge hos private investorer. Og det kommer der ikke noget godt ud af.
Det viser de to pilotprojekter som har kørt i Danmark gennem nogle år – nemlig Danmark Tekniske Universitet (DTU) og Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU).
Fallitfare
Lige op til sommerferien kom det frem, at DTU var i fare for at gå fallit, hvis ikke læreanstalten fik tilført flere midler fra det offentlige. DTU manglede 50 millioner kroner for at få økonomien til at hænge sammen. Og det var først da DTU’s ledelse klagede deres nød til finansministeriet at de studerende fik kendskab til problemerne. Et resultat af, at de ikke sidder i de styrende organer.
Men DTU og de studerende var heldige med, at netop de naturfaglige uddannelser er blandt de få uddannelser, som regeringen prioriterer, hvilket betød, at regeringen bevilgede 160 millioner kroner til at dække sit underskud.
LEGO-pædagogik
På DPU har man indgået et samarbejde med LEGO om at udvikle en pædagogik, som skal vise, at klodser og andet stads fra Billund-fabrikken, nærmest er uundværlig, hvis man vil sikre at ens barn får en sund og harmoniske barndom.
Går det, som Sander håber, vil der i løbet af få år ikke være forskel på børnehaver og Pampers. Eller på en videregående uddannelse og den dårligste leverpostej fra Netto. Alt skal nemlig gøres til en vare, der kan handles med.
Princippet er, at du kan få, hvis du har råd – og at du kan tjene penge på at sælge. Det er ideen bag den GATS-aftale, som i øjeblikket forhandles under Verdens Handelsorganisationen, WTO, hvor planen er at liberalisere alle tjenesteydelser.
Og der er enorme summer at hente på uddannelserne.
160 mio. kunder
Ifølge en prognose fra den amerikanske investeringsbank Merrill Lynch vil det globale antal af studerende på videregående uddannelser i 2025 være steget til ca. 160 millioner, og mange af dem vil være koblet op på nettet.
Det har givet mange multinationale selskaber dollartegn i øjnene: multimedieproducenter, telekommunikationsselskaber, leverandører af computerprogrammer og -udstyr foruden et voksende antal private undervisningsvirksomheder og udbydere af undervisning over internettet, står på spring, for at sikre sig deres store andel af profitterne.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe