Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 204 – Juli 2002 – side 4

Bush fik blandet modtagelse i Europa

Bush var i slutningen af maj i Europa for at skaffe opbakning til sin krig mod Irak. Bush blev mødt med massedemonstrationer og manglende politisk opbakning fra toppen i Europa.

Allerede på turens første stop i Berlin var 100.000 mennesker på gaden mod Bush. Dagen efter demonstrerede yderligere 50.000. Antikrigsgrupper, De Grønne, antikapitalister, socialister og delegationer fra fagforeninger, bl.a. IG Metal, der lige har vundet strejker for mere i løn, var blandt de mange demonstranter.

De borgerlige i Tyskland angreb demonstrationerne i Berlin for at skade forholdet mellem Tyskland og USA. Store tyske virksomheder indrykkede annoncer med teksten “Welcome Mr. President” i de store dagblade. Samtidig blev demonstrationerne mødt med det største politiopbud i Berlin siden 2. verdenskrig. Politiet prøvede at forbyde salget af Socialistisk Arbejderavis’ tyske søsteravis, Linksruck, på demonstrationerne. Avisens forside var: “Uønsket: George Bush – verdens største terrorist.” På trods af forbudet solgte Linksruck 1700 eksemplarer på den første demonstration. Der var også demonstrationer mod Bush i Paris, Moskva og Rom, dog ikke lige så store.

Den ventede franske kritik af USA udeblev – kritikken af den amerikanske ståltold, landbrugsstøtte, manglende hjælp til u-landene, USA’s støtte til Isral, trusler mod Irak, afvisninger af Kyotoaftalen og tendens til at gå enegang. Men samtidig udeblev også det løfte om støtte til krigen mod Irak, Bush havde håbet på. Det lykkedes heller ikke at få nogen konkret opbakning fra Rusland. Putin konstaterede blot tørt at han jo ikke kunne forhindre USA i at angribe.

Samtidig har USA stadig en ikke færdiggjort krig i Afghanistan. Palæstinensernes intifada og det blodige israelske svar forsætter med at give Bush problemer og fjender i den arabiske verden. Derfor er det nok tvivlsomt om Bush og USA tør at angribe Irak nu.

Det betyder ikke, at Bush har droppet planen om en krig mod Irak. Det betyder bare at han i øjeblikket føler sig for svag til at gennemføre den, på grund af den omfattende krigsmodstand.

Flere artikler fra nr. 204

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Siden er vist 3559 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside