Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 204 – Juli 2002 – side 8

Verdensmesterskabet er

Fodbold for profittens skyld

Ole Andersen

Den 31. maj begyndte en af verdens største sports og medie-begivenheder, verdensmesterskabet i fodbold.

Det 17. VM i fodbold afvikles i Japan og Sydkorea.

Aviser, radio og TV vil fyldes med spekulationer om Ebbe Sands venstre ankel, Beckhams frisure og på landets arbejdspladser vil snakken gå om chancerne for Danmarks drenge. Turneringen afvikles i en tid, hvor der næsten står mere om fodbold på erhvervssiderne end på sportssiderne, og beslutningerne i de mahogni-møblerede bestyrelseslokaler har større betydningen end spillet på grønsværen.

VM afviles også i en mørk skygge af anklager om korruption i fodboldens verdensforbund FIFA.

To dage før åbningskampen blev der afholdet valg til posten som præsident i FIFA. Valget stod mellem den siddende præsident, schweizeren Sepp Blatter, og formanden for det afrikanske fodboldforbund Issa Hayatou, Cameroon.

Blatter har igennem længere tid været under kraftige beskyldninger om korruption, ja valget af ham til FIFA præsident i 1998 var efter talrige udsagn resultatet af bestikkelse.

Købte forbund

Blatter købte simpelthen stemmer fra tredje verdenslandes fodboldforbund med knitrende dollars sedler, leveret i brune kuverter aftenen før afstemningen.

Ikke noget nyt fænomen i FIFA, og noget Blatter sikkert har lært af sin forgænger og protege Havelange.

Beskyldningerne om det købte valg, kombineret med den usikre økonomiske situation FIFA befinder sig i efter samarbejdspartneren ISL’s konkurs, har fået stolen til at vakle under schweizeren, men på trods af det endte Blatter med at blive valgt til en ny præsidentperiode – købt eller ej.

Nike og Adidas

Fodbold på eliteplan er blevet en forretning med milliardomsætning, og således ikke anderledes end andre virksomheder med hensyn til målet – det drejer sig om at tjene penge, mange penge, ligegyldigt hvordan.

Men fodbold er sport, hvor det SKAL være præstationerne på banen og ikke hensyn til profit, der er afgørende. I kampen for at få fodbolden tilbage til rødderne burde DBU have stemt på Hayatou.

Kommercielle interesser har også indflydelse på selve VM-turneringen. Enkelte fodboldkommentatorer har antydet, at der har været en overvægt af vinderhold ved VM, der spiller i Adidas, siden 1950’erne, hvor netop Adidas blev sponsor. Det må dog afvises som en myte.

Et mere konkret eksempel på sponsor indflydelse på spillet er episoden vedrørende den brasilianske super-stjerne Ronaldo før VM finalen i 1998. Denne havde haft et slags anfald på finale dagen, men spillede selv om han tydeligvis ikke var klar. Hvorfor? Den amerikanske sportsbeklædnings gigant Nike var (og er) sponsor for såvel Ronaldo som det brasilianske landshold.

Ronaldo har siden 1998 været stort set kronisk knæ-skadet, men er også ved dette VM sikker mand i start-opstillingen på det Nike-beklædte brasilianske landshold.

Fodbolden tilbage

Selv om dette års VM desværre sikkert bliver mindst lige så kommercielt som de seneste, skal man som socialistisk fodboldfan ikke helt miste håbet for legen med bolden.

Virksomheder vil lave profit på VM, politikere forsøger at vinde stemmer ved brug af fodbold-nationalisme osv. Men så længe bolden er rund, er det på banen slaget afgøres.

Skal fodbolden igen være fri for profitbegær, kræver det et opgør på en anden bane, et opgør med kapitalismen. På trods af korruption og profitjagt kan socialister sagtens følge VM og nyde de kunstneriske og atletiske udfoldelser på banen med klassebevidste briller.

Billedtekst:
Korruption og kommercielle interesser præger professional fodbold – og VM i fodbold er således ikke kun en stor sportsbegivenhed, men også et kalads for de store virksomheder, der lever fedt af forboldindustrien

Flere artikler fra nr. 204

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Sport

Se flere artikler af forfatter:
Ole Andersen

Siden er vist 1266 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside