Socialistisk Arbejderavis
Nr. 206 – September 2002 – side 2
Latinamerika på randen af kaos
Peter Iversen
Den økonomiske krise rammer voldsomt Latinamerika. Der er fare for, at hele kontinentet står over for en økonomisk nedsmeltning, sådan som det allerede er sket i Argentina.
Overalt betyder det, at regeringerne forsøger at vælte krisens byrder over på den almindelige befolkning, samtidigt med at de forsøger at redde kapitalejerne.
Men regeringerne møder modstand. Senest har der været omfattende generalstrejker og uro i Uruguay i starten af august.
Som i Argentina blev bankerne i Uruguay lukket, da krisen accelererede. Folk kunne ikke længere hæve deres indestående i bankerne. Det førte til et par generalstrejker og omfattende plyndringer af supermarkeder og andre butikker. Folk skal jo leve, selv om de ikke kan hæve penge til at betale med. “Vi stjæler for at få føde,” råbte de plyndrende.
Uroen stoppede først, da USA og IMF (Valutafonden) kom med store lån til Uruguay, så bankerne kunne åbne igen. Men de studerende er ikke tilfreds. De har besat universitetet i hovedstaden Montevideo i protest mod regeringens krisepolitik. De studerende har besluttet sig for strejke på ubestemt tid, og bruger tiden til at holde seminarer om alternative strategier for landets krise.
Brasilien kan blive det næste land, der trækkes ned i krisens hængedynd. IMF har også måttet give økonomisk nødhjælp til Brasilien. Men hjælpen sker under strenge betingelser. Der skal gennemføres hårde nedskæringer i de offentlige budgetter og store tilbagebetalinger til de udenlandske långivere. 80 % af lånet tilbageholdes indtil næste år, så man først kan se, hvem der vinder præsidentvalget i Brasilien til oktober.
Opinionsmålingernes øjeblikkelige favorit er den venstreorienterede Luiz Inacio da Silva, kaldet Lula. Storkapitalen truer med at flygte ud af Brasilien, såfremt Lula vinder.
Opinionsmålingerne har allerede nu fået adskillige udenlandske investorer til at forlade Brasilien.
USA’s finansminister Paul O'Neill har provokeret hele regionen med udtalelser, som at det ikke var værd at støtte landene med dollars, fordi “de alligevel nok ville havne på konti i schweiziske banker”.
USA blokerer for refinansiering af Argentinas udlandsgæld. USA kræver, at den argentinske regering først får gennemført omfattende økonomiske reformer, der sikrer de amerikanske interesser. USA har vetoret i IMF og har benyttet sig af den for at blokere for yderligere støtte til Argentina.
Latinamerika er USA’s baggård, og i Washington ses der med stor bekymring på den politiske udvikling på kontinentet. Således har også USA blandet sig i Venezuela ved at støtte en gruppe officerers mislykkede kupforsøg mod den siddende præsident Chavez, der har lagt sig ud imod Washington.
Den kommende tid vil sikkert som følge af den økonomiske krise opvise skærpet klassekamp i hele Latinamerika. USA kan få det rigtigt svært.
Billedtekst:
Fra en demonstration i Peru mod privatisering. I flere latinamerikanske lande er der oprør, strejker og demonstrationer mod den nyliberale politik, og mod den krise de nu skal betale.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe