Socialistisk Arbejderavis
Nr. 206 – September 2002 – side 8
Oversvømmelser
Ingen tvivl om global opvarmning
Frank Antonsen
Overalt i medierne har man de sidste uger kunnet se billeder af de oversvømmelser, der har ramt store dele af Centraleuropa. De sidste ti år har der været store oversvømmelser i Europa, med 1997 som hidtil værste år med ca. 500 døde. Samtidig har hele Jorden oplevet rekordvarme.
Begge dele er i høj grad menneskeskabte. Der er ikke længere tvivl om, at den globale opvarmning er en realitet og at den skyldes de drivhusgasser, som industrien i årtier har pumpet ud i atmosfæren. Den øgede varme giver øget nedbør.
Også herhjemme har juli måned været både langt varmere og langt vådere end normalt. Mere nedbør betyder mere vand i floderne. Samtidig er mange floder i Europa blevet rettet ud, hvilket gør det svære for floderne at opsuge den ekstra mængde vand. I stedet stiger vandets tryk og hastighed. Resultatet er oversvømmelser.
Omkring 100 er indtil videre døde som følge af dette års oversvømmelser i Europa. Især er det gået ud over de fattigere dele af Europa, hvor der ikke er bygget ordentlige dæmninger eller huse. For eksempel er det gået hårdt ud over Østtyskland, der i forvejen må døje med en økonomisk krise – arbejdsløsheden er 17%, og der har været et rekordstort antal konkurser i 2002. Selv EU's rigeste land, Tyskland, har ikke råd til selv at betale for oprydningen efter oversvømmelserne, for det ville betyde flere offentlige udgifter end landet har lov til ifølge Maastrichtaftalen.
Men selv om situationen i Europa fylder mest i medierne, er det faktisk ikke her, det står værst til. Også i Asien, Iran og Sydafrika er der oversvømmelser. Her er indtil videre mere end 1000 mennesker døde og millioner er truet. Værst er det gået ud over Nepal, Bangladesh, Vietnam, Indien og Kina. Det er nogle af verdens fattigste og tættest befolkede områder. Alene i Nepal er over 400 døde. Store dele af det nordlige Bangladesh står under vand. Og i Kina frygter man, at oversvømmelserne bliver værre end 1998, der var det hidtil værste år.
Men erhvervslivet og dets politikere har ikke noget håb at byde de mange millioner truede. Selv de alt for svage tiltag, der lå i Kyoto aftalen, bliver ikke ført ud i livet. Og den kommende FN miljøkonference i Johannesburg er på forhånd garanteret at blive en fiasko, især efter, at Bush, lederen af verdens mest forurenende land, har meldt afbud. Han har i stedet afsat det største beløb siden den kolde krig til opbygningen af militæret.
Billedtekst:
De menneskeskabte naturkatastrofer rammer hårdest i de fattigste lande. I sommer er tusinder af mennesker døde som følge af oversvømmelser, tørke og andre voldsomme vejrudslag.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe