Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 206 – September 2002 – side 10

Læserbrev

DR-strejke mod Ny Løn

Anders Schou

Godt 1100 journalister på DR strejker og er lockoutet – og konflikten skyldes i høj grad utilfredshed med et nyt lønsystem. Hele 65% stemte nej til forligskvindens mæglingsforslag, så konflikten ser ud til at blive langvarig.

Det er ikke tilfældigt, at vi er de første, som strejker mod den Ny Løn, som er så forhadt blandt mange offentligt ansatte. Det lønsystem, DR-ledelsen ønsker, er nemlig Ny Løn Ultra og ville få selv tilhængerne af Ny Løn i de offentligt ansattes fagforeninger til at stejle. Så DR-ledelsens krav og vores konflikt er et varsel om, hvor diskussionen om Ny Løn ender, hvis arbejdsgiverne får frit løb.

Faktisk svarede DR’s gamle lønsystem til den Ny Løn for mange offentligt ansatte. Lønnen bestod af en skalaløn, som steg med anciennitet, forskellige funktionstillæg og den personlig løndel, som tillidsfolk og lokale ledelser forhandlede udfra de lønpuljer, som var lagt ud i de enkelte DR afdelinger. Forskellen er dog, at mens den personlige løndel kun udgør en lille del af lønnen for de fleste offentligt ansatte, så er den typisk en fjerdel eller en tredjedel af en DR-journalists løn.

Det system, DR nu ønsker, består udelukkende af en grundløn – et enkelt løntrin – resten af lønnen skal være personlig, der er ingen automatiske lønstigninger efter anciennitet. Modstanden er især stor, fordi tillidsfolkenes mulighed for at sikre en solidarisk fordeling af den personlige løndel er lille. Ifølge mæglingsforslaget skal den personlige løn nemlig ikke længere forhandles eller aftales med tillidsmanden, men blot drøftes.

I den sidste overenskomstperiode er alle nyansatte DR journalister kommet på Ny Løn, og det er erfaringerne herfra, som skræmmer. Det er lykkedes ledelsen at sænke startlønnen i DR – enkelte har slet ikke fået en personlig løndel.

Så når ledelsen nu vil have alle på Ny Løn, uden at den personlige løn er lagt ud i lokale puljer, og uden at tillidsfolkene kan sikre en solidarisk fordeling, så har den erklæret krig.

Chefer på både TV2 og den største dagbladskoncern Berlingske siger åbenlyst i Berlingske Tidende, at de nu spændt afventer om DR-ledelsen kan slippe igennem med sine krav. Hvis det sker vil andre medie-arbejdsgivere hurtigt følge efter, men også på andre områder vil arbejdsgiverne se det som et eksempel til efterfølgelse.

Der er derfor al mulig grund til at støtte vores kamp – for eksempel ved at arbejdspladser og fagforeninger markerer sig i den offentlige debat med støtteudtalelser.

Anders Schou, Århus
Strejkende journalist

Flere artikler fra nr. 206

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 2001-2010

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1594 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside