Socialistisk Arbejderavis
Nr. 206 – September 2002 – side 11
“Magtens Bog”
Sådan gør magthaverne
Morten Poulsen
“Kend din fjende og kend dig selv – i hundrede slag vil du ikke tabe,” skrev den kinesiske hærfører Sun Tzu for 2500 år siden i ‘The Art of War’.
Dengang, og senere i Machiavellis ‘Fyrsten’, blev den slags bøger skrevet til herskerne som håndbøger i at herske. En ny bog – ‘Magtens Bog’ – beskriver grundlæggende noget tilsvarende: Hvordan udøver herskerne deres magt i vores samfund?
De første 250 sider – første del – beskriver på en kritisk og lettere ironisk måde de teknikker, der bruges af embedsmænd, politikere og erhvervsfolk for at sikre dem selv mere magt. Man bliver forbløffet over deres kunnen!
Anden del af bogen (ca. 650 sider) er konkrete gennemgange af en lang række skandaler fra de sidste 20 år. Hvor første del af bogen er forholdsvis generel, bliver denne del af bogen til et nyttigt opslagsværk.
De sidste omkring 60 sider er en gennemgang og fremvisning af en række centrale breve, notater og lignende. Her sættes fokus på de impliceredes dygtige skrivestil.
Modsat ‘The Art of War’ og ‘Fyrsten’, virker denne bog som om, at den er skrevet lidt uden adresse. Den går aldrig videre end det kritiske og det ironiske. Der er ingen overvejelser om, hvad man kan gøre ved magthavernes krumspring. Omvendt giver den en masse ammunition til kritik af systemet og den måde, det virker på. Man lærer ‘fjenden’ og hans teknikker at kende, men strategien for forandring må findes andetsteds.
Magtens Bog
redigeret af Erik Valeur, Peter Johannes Schjødt, Ulrik Dahling og Arne Gaardmand
Aschehoug
922 s, 499 kr.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe