Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 207 – Oktober 2002 – side 7

Styrk venstrefløjen!

Anders Lundkvist

De sidste tyve års højrebølge – også kaldet nyliberalisme – har været så succesfuld, dels fordi højre selvfølgelig har pengene, dermed magten, dels fordi lederne af venstrefløjen i den grad har manglet rygrad og principfasthed.

Èt blandt utallige eksempler er den tidligere antiimperialist, Cardoso, der som Brasiliens præsident har gjort hvad han kunne for at fodre den internationale kapital med lækre retter.

Der er ikke noget galt i at være pragmatisk, for det betyder at være praktisk; det gale er, at man ikke har været praktisk nok. Man har ikke indset at når alle spilleregler er blevet lavet om – jeg tænker især på kapitalliberalisering, af nogle kaldt ‘globalisering’ – så er fantasiløs pragmatisme det samme som ydmyg tilpasning til kapitalens interesser. Man har ikke indset at det eneste virkelig praktiske i den situation, er at arbejde for andre spilleregler, nemlig demokratisk kontrol med kapitalen. Først og fremmest skal venstrefløjen holde op med at være defensiv og undskyldende.

Venstrefløjen skal gå i offensiven ved at sætte en anden dagsorden, en helt anden dagsorden. For eksempel: Når Venstre (og mange andre) taler om privatisering og udlicitering, skal vi tale om demokratisk kontrol med økonomien.

Medicinalindustrien er et oplagt eksempel. Der bruges langt færre penge på forskning end på markedsføring, dvs. privatkapitalistisk styring af branchen er dybt ineffektiv.

Forskningen retter sig selvfølgelig efter de købedygtige behov, dvs. de riges sygdomme; der forskes meget lidt i fattigdomssygdomme såsom malaria eller diarré. Branchen udnytter sit monopol – sine patenter – til at kræve meget høje priser, til glæde for aktionærerne og til skade for alle andre.

Og for at det ikke skal være løgn er branchen i fuld gang med at strømline ‘offentlig’ universitetsforskning til sine behov; så statsindblanding er åbenbart fint nok, når støtten går til kapitalen. Der er masser af dokumentation fra FN og danske kilder for disse påstande. Venstrefløjen vil kort sagt have 117 gode argumenter for at kræve ekspropriering af eller i det mindste demokratisk kontrol med Novo Nordisk og Lundbeck.

Krav om at der også forskes for de fattige, at ressourcespild (markedsføring) afvikles, at profitten inddrages af det offentlige eller – endnu bedre – at der ikke skal være profit, fordi de fattige lande frit skal kunne kopiere medicinen. Branchen vil svare at der ikke er incitament til at forske, hvis det ikke giver profit. Dette er selvfølgelig rigtigt, hvis det forudsættes at forskning skal være privatkapitalistisk. Og så længe venstrefløjen accepterer denne forudsætning, vil den tabe enhver diskussion med højrefløjen.

En anden og mere radikal dagsorden er her nødvendig, gennem forslag i Folketinget fra SF og EL, og demonstrationer ved virksomhederne.

Demokrati

Mere generelt skal venstrefløjen tilbageerobre demokratiet. Nyliberalismen udhuler demokratiet ved at overføre magt fra det offentlige til ‚markedet‘ (gåseøjnene skyldes at det i realiteten er de store kapitalkoncentrationer, der nyder godt af denne politik).

Som det hedder i Venstres principprogram – se Venstres hjemmeside og kend dit rædselsscenarium – skal “folkevalgte forsamlinger tage sig så kvalificeret som muligt af så lidt som forsvarligt”. Læs den igen. Det betyder at Fogh’s berømte minimalstat her er præciseret til minimaldemokrati. Fællesskabet skal blande sig udenom, individet – eller er det kapitalen? – skal bestemme. Det er dette ‘demokrati’ de nyliberale hylder og udbreder – om nødvendigt med våbenmagt – til de fjerneste afkroge af verden.

Venstrefløjen må afsløre dette bedrag. Hver eneste dag og i hvert eneste regerings-forslag. Demokrati betyder folkestyre, ikke kapital-styring. Derfor er demokratiet vores, ikke højrefløjens.

I takt med udhulingen af demokratiet, i takt med at almindelige mennesker får mindre og mindre at sige, bliver det fristende at afskrive demokratiet som fup og fidus. Det var kommunisternes fatale fejl: Fordi demokratiet er borgerligt, er det ikke nødvendigt at respektere og ikke værd at forsvare. Venstrefløjen bør tænke omvendt: Hvad der er af demokrati – herunder ytringsfrihed – skal forsvares med næb og klør, og det, det gælder om, er at udvide demokratiet til flere og flere områder, især indenfor økonomien.

Dermed vil venstrefløjen være vendt tilbage til sine rødder for 150 år siden. Dengang opfattede venner og fjender demokrati og socialisme som to sider af samme dag, nemlig magt til folket, til almindelige mennesker.

Anders Lundkvist er medlem af SF og aktiv i Attac.

Flere artikler fra nr. 207

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Anders Lundkvist

Siden er vist 2051 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside