Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 209 – November 2002 – side 5

ESF i Firenze

En million i demonstration: Nej til krig

Jan Hoby

Over en million deltog i Europa største antikrigsdemonstration i Firenze lørdag d. 9. november. Ved åbningen af ESF var meldingen at vi ville blive ca. 300.000 i demonstrationen, men jo nærmere vi kom lørdag steg tallet, ligesom det gjorde på selve European Social Forum.

SAA artikel 20910

Demonstrationen var festlig, farverig og et energisk udtryk af almindelige menneskers opposition til Bush’s, Blair’s og Fogh’s ønsker om krig mod Irak.
Demonstrationen foregik dagen efter at FN’s sikkerhedsråd havde blåstemplet USA’s krig mod Irak, og viste dermed, at det var et NEJ TIL KRIG, uanset om det sker med FN’s billigelse. Demonstrationen var dermed også et vink med en vognstang til den gamle og traditionelle venstrefløjs illusioner om FN’s særlige ”demokratiske” karakter.

Alle var med

Demonstrationen viste at modstand mod krigen ingen aldersbegrænsning har. Her var alle aldersgrupper. Gamle antifas-cister, fagforeningsfolk, unge militante, revolutionære socialister, miljøaktivister, og andre folk fra hele Italien, samt alle de udenlandske deltagere fra ESF.
José Bove, den franske bonde som blev kendt på at smadre en McDonald’s, var der i sin traktor, Susan George og Wallen Bello var der, og den tidligere forbundsformand for Italiens største fagforbund CGIL, Sergio Cofferati, var der, sammen med over 100.000 fra sit fagforbund.
Over 20 specielt indsatte tog transporterede de over 700.000, som kom fra resten af Italien, vi var så mange, at demonstrationen blev fremskyndet fire timer, fra kl.15 til kl.11. Og da den forreste gruppe kom til festivalpladsen og afslutning på demonstrationen, efter fire timers langsom gåtur – ja, så varede det over fire timer før de sidste startede med at gå. I en by hvor der kun bor 400.000 mennesker virker en demonstration på en million overvældende.

"Bandiera Rossa"

Det er svært at beskrive, hvor overvældende det er at være en del af sådan en kæmpe-manifestation. Men det er ikke en overdrivelse at skrive, at under hele demonstrationen viste Firenzes borgere en faktisk solidaritet med de demonstrerende.
På hele ruten stod der folk som klappede og sang med på ”Internationale”, og den kendte italienske socialistiske sang ”Bandiera Rossa”. Overalt hang der antikrigsbannere og fredsflag fra balkonerne. Langs demonstrationsruten fik vi uddelt vin, brød og vand fra byens borgere.
Men det fedeste var den samhørighed som blev udvist gennem de slagord som demonstranterne brugte, f.eks. det meget populære ”One Solution – Revolution”. Når vi råbte ”One Solution”, ville Firenzes borgere gengælde ”Revolution”.

STOP Europa d. 15. februar 2003

Demonstrationen viser en enorm styrke, som fortæller noget om den kollektive kraft arbejderklassen besidder, og at vi kan stoppe krigen før den kommer.
Firenze gik i stå denne lørdag, i protest mod krigen. Vores opgave bliver at gøre det samme i Danmark, samme med hele Europa d. 15. februar, i det der skal blive største antikrigs og fredsmani-festation i Europa.


"Jeg er en af stifterne af sammenslutningen for ofre efter 11. september, og dette skal ikke være en krig i deres navne. Jeg er her, fordi min bror blev myrdet den dag. Vi har brug for flere demonstrationer mod krig". Coleen Kelly, mistede sin bror ved terrorangrebet d. 11. september sidste år.

"Vi er alle brødre og søstre. En af de gode sider ved globaliseringen er, at kampen også er blevet globaliseret. Magten og styrken ligger i folkets hænder, og vi må bruge det!" Estela Carlotto, Argentina

Flere artikler fra nr. 209

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Social Forum-bevægelsen (int.)
Krigsmodstand (int.) 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 2625 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside