Socialistisk Arbejderavis
Nr. 209 – November 2002 – side 15
Krigsmodstanden ind i populærmusikken!
Jan Hoby
Antallet af amerikanske musiker og sangskriver, som tager aktiv stilling mod USA og FN’s krig mod Irak stiger og stiger. Amerikanske kunstnere bliver i stigende grad påvirket af den øget radikalisering i både den antikapitalistiske og antiimperialistiske bevægelse.
Over 300.000 amerikanere demonstrerede mod Bush’s krig den 26.oktorber i 36 byer, og den aktive modstand bliver nu også materialiseret ind i populær-musikken. Det sker med Joan Osbornes glødende album How Sweet it is (Scanbox).
Joan Osbornes modig album er et fredsalbum, med 12 coversange fra de radikaliseret 60’ere, hvor USA altid (som nu!) havde gang i en krig. Alle sangene er kendte og mindre kendte antikrigssange, men fælles for dem alle, er at de sætter spørgsmålstegn ved det ”humanistiske”, ”demokratiske” og velsigende ved krig.
Og Joan Osborne kommer musikalsk helskindet igennem, dette vigtige politisk projekt.
Ytringsfrihed
Som fyrtårne og mest kraftfulde, fremstår numrene War og Why can’t We live Together, men også den helt vilde og fantastiske fortolkning af Jimmi Hendrix’s Axis: Bold As Love, får nakkehårene til at rejse sig.
Albummet kommer ikke til at vække begjestring hos magthaverne og deres lakajer, men Joan Osborne ved at der er en pris at betale i USA, når man bruge sin ytringsfrihed.
Steve Earle er med sit album Jerusalem og specielt pga. det melodiøse nummerer John Walker’s Blues, blevet lagt for had på mange patriotiske radiostationer over hele USA.
Billede: Med Joan Osbornes CD når krigsmodstanden ud til et bredere publikum
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe