Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 21 – August 1986 – side 4

På kanten

Selv fuglene er tavse i Tjernobyl

Pia Larsen

Det er godt tre måneder siden, at verden oplevede den katastrofe, der ikke kunne lade sig gøre. En kernenedsmeltning i en atomreaktor.

Lørdag den 26. april udbrød der brand i en af Tjernobyl-værkets fire reaktorer. Reaktoren eksploderede og selve den radioaktive kerne startede sin tur ned gennem jorden – på vej mod virkeliggørelsen af det såkaldte Kina-syndrom.

Så galt gik det ikke. Men hvor galt det egentlig gik, ved vi den dag i dag ikke. Den sovjetiske regering har netop udsendt en rapport om ulykken, der rejser flere spørgsmål end den besvarer. Selv om den fra vestlig side er blevet betegnet som “usædvanlig åben”.

Rapporten slår fast, at der er tale om menneskelige fejl. At nogle ansatte på værket simpelthen fik lyst til at eksperimentere med reaktoren, mens den alligevel skulle efterses. Det har betydet nogle fyringer – også lidt opad i systemet.

Ikke legelyst

Tjernobyl tjente som oparbejdningsanlæg til sovjetiske atomvåbenindustri. Det lyder ikke videre sandsynligt, at arbejderne på værket af eget initiativ fik lyst “til at lege lidt”med den dødsensfarlige kerne. Men det er altså den forklaring det sovjetiske bureaukrati ønsker at give. Så slipper regeringen også uden om at skulle forklare den manglende sikkerhed. En forklaring de vestlige ledere tager imod med kyshånd – for det frikender også den vestlige atomkraft.

Hvad rapporten ikke beskæftiger sig med er omstændighederne omkring ulykken. Hvorfor gik der godt en uge, før befolkningen blev evakueret? Hvordan og hvornår – hvis overhovedet – fik russerne kontrol med den løbske reaktor?

Alle disse ting kan ikke bare forklares med det lukkede russiske samfund. Mange af spørgsmålene er heller ikke forsøgt besvaret fra vestlig side.

Hvorfor “opdagede” amerikanske spionsatellitter ikke katastrofen med det samme? Senere har de kunnet vise detaljerede billeder af branden.

Vi får sporadiske meldinger om radioaktiv timianhøst i Sydfrankrig og om forurenede nektariner i Ungarn. En hel kultur – samerne i Nordsverige og Finland – må slagte alle sine rener og må heller ikke leve af bær og fisk.

100.000 menneskers “død”

Samtidig siger russerne, at katastrofen kun har kostet 28 dødsofre, at 100 mennesker er alvorligt syge, og at 100.000 mennesker er evakueret for altid. 10 cm jord skal skrabes af i en radius af 30 kilometer, og måske kan der aldrig mere høstes i området.

Men der er alt for meget vi ikke ved. Og som myndighederne hverken i øst og vest åbenbart er interesseret i, at vi får at vide.

Umiddelbart efter katastrofen var der læk og panik nok i systemet, til at der kom noget ud. Det endte i stedet i hysteri, hvor køer og børn det ene øjeblik skulle hentes ind for i det næste at blive sat i gyngerne og på græsset igen.

Forskning i atomkrig

Tjernobyl skal helst glemmes af den almindelige og mest udsatte befolkning. Og så kan eksperterne og lederne arbejde videre og se ulykkerne som et “forskningsprojekt”.

Amerikanske og russiske læger er allerede i fuld gang med at “øve” sig på at operere i knoglemarv. Foreløbig har kun en fjerdedel af de opererede overlevet – men i tilfælde af en såkaldt begrænset atomkrig, er netop disse operationer vigtige, for at sikre de fås overlevelse.

Flere artikler i serien På kanten

Flere artikler fra nr. 21

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
Atomkraft

Se flere artikler af forfatter:
Pia Larsen

Siden er vist 1966 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside