Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 211 – Februar 2003 – side 2

Regeringens tilbud

Bomber i hjemlandet eller sult i Danmark

Joan Hansen

Mens regeringen med den ene hånd bakker op om den krigsliderlige præsident Bush’s politik over for bl.a. Saddam Husseins regime, forbereder den med den anden hånd nye indgreb over for de få flygtninge, som kommer til Danmark.

Fogh-regeringen gør det til stadighed sværere at være flygtning i Danmark. For de få heldige, der opnår asyl, venter en fremtid i fattigdom, mistænkeliggørelse og uvished.

Siden juli 2002 har flygtninge, der efter denne dato har fået opholdstilladelse i Danmark, været henvist til at leve for mindre en 50 procent af det, som personer, der “har haft lovligt ophold i Danmark i 7 ud af de sidste forudgående 8 år”, er henvist til at klare sig for, hvis de er nødt til at forsørge sig af kontanthjælp.

Konkret har en familie med 2 voksne og 2 børn ca. 10.500 kr. at leve for før skat. Det er det samme beløb som en dansker med et barn har.  Socialarbejdere rundt om i kommunerne bruger megen tid på at tale med ulykkelige flygtninge, der overhovedet ikke kan få økonomien til at hænge sammen og tvinges til at gå tiggergang på socialforvaltningen for at få hjælp til helt afgørende udgifter som medicin, tandbehandling og varmt vintertøj.

Arbejdsgiverne hyler op, om at de mangler arbejdskraft og påstår, at flygtninge ikke gider, at arbejde pga. de “alt for høje sociale ydelser”. Og Bertel Haarders argumentation for at sulte flygtninge er da også, at det vil “give flygtninge et incitament for at arbejde”.

Arbejdsløshed

Men virkeligheden er en helt anden. Der er mere end 200.000 mennesker i Danmark der er arbejdsløse. Gruppen tæller alt fra veluddannede mennesker til dem uden uddannelse og arbejdsmarkedserfaring. Absolut nederst på listen over folk der ikke kan få arbejde står flygtninge og indvandrere. Arbejdsløsheden blandt flygtninge og indvandrere er næsten 10 gange så høj som for etniske danskere og det er dokumenteret mere end en gang, at personer med udenlandske navne sorteres fra, når arbejdsgiverne kigger ansøgninger igennem.

De nuværende lave ydelser til flygtninge er endnu lavere end det niveau, der blev indført da Integrationsloven trådte i kraft i 1. januar 1999. Dengang lykkedes det aktive socialarbejdere og folk rundt om i kommunerne, at skabe så stor modstand mod den diskriminerende og urimelige politik, at den socialdemokratiske regering blev tvunget til at ændre lovgivningen.

Men det er ikke kun den diskriminerende starthjælp regeringen har på synderegisteret. Stramninger i udlændingeloven er generelt ved at gøre Danmark til en stat hvor lovløsheden hersker og spørgsmålet om asyl ikke afgøres ud fra flygtningens behov for beskyttelse.

Senest er det dokumenteret i DR’s udsendelse, Det Store Asyllotteri, at flygtningenævnets afgørelser, er betinget af Formandens holdning til asylansøgere. Kritiske advokater mistænkeliggøres og kaldes menneskehandlere, når de på vegne af deres klienter søger at skaffe den dokumentation, som er nødvendig for at der gives asyl.

Heldigvis er der flere og flere der får øjnene op for den umenneskelige og diskriminerende flygtningepolitik. UNHCR, Det danske center for menneskerettigheder, kritiske advokater, præster, socialarbejdere og almindelige mennesker rundt om i landet er med til at sætte fokus på at den danske flygtningepolitik både overtræder menneskerettighedskonventionen og er et alvorlig angreb på flygtningekonventionen. Kritikken og den civile ulydighed vokser.

Den socialdemokratiske regering blev tvunget til retræte i år 2000. Hvis kritikerne står sammen, kan 2003 blive det år, hvor Fogh-regeringen også må opgive de gennemførte stramninger af udlændinge- og integrationsloven.

Flere artikler fra nr. 211

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Indvandrer-/flygtninge-stramninger

Se flere artikler af forfatter:
Joan Hansen

Siden er vist 1626 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside