Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 211 – Februar 2003 – side 5

Sult og borgerkrig (Afrika)

Afrika er kun i mediernes søgelys i forbindelse med sultkatastrofer og borgerkrige. At det billede har en del af sandhed i sig skyldes, at da den største økonomiske verdenskrise siden anden verdenskrig hærgede i 1970erne, blev det afrikanske kontinent stort set hægtet af. Op gennem 80erne forsøgte kontinentet igen og igen at komme op, men blev hver gang trampet længere ned. Derfor er sult og borgerkrig tilbagevendende fænomener i Afrika.
I øjeblikket truer hungers-nød mere end 30 millioner mennesker i det sydlige og østlige Afrika.
Selv i den situation tramper de multinationale landet længere ned. For øjeblikket sagsøger Nestlé Etiopien for seks millioner dollars som kompensation for et selskab, der blev nationaliseret for 27 år siden, på det tidspunkt ejede Nestlé ikke engang firmaet. For seks millioner dollars kan der købes mad til en million sultende etiopiere i en måned. Og Nestlé har ikke brug for pengene, selskabets samlede indtægt på verdensplan er 8 gange Etiopiens bruttonationalprodukt. Man kan protestere mod Nestlé på:
www.maketradefair.com.
På den anden side af Afrika ligger Elfenbens-kysten, der de sidste 3 år har været plaget af kup og kupforsøg samt borgerkrig. Landet er den økonomiske motor i Vestafrika og dets største by, Abidjan, fungerer som havneby for hele regionen. Frankrig har sendt 2,500 soldater til den tidligere koloni for at gennemtrumfe en våbenhvile. D. 26. januar lykkedes det så Frankrig at gennemtrumfe en form for våbenhvile, der tilgodeser franske intereser. Men allerede samme dag gik folk på gaden i protest mod aftalen, som de ikke ser som vejen til fred.
Konflikten i Elfenbenskysten hænger i høj grad sammen med borgerkrigene i nabolandene Sierra Leone, Liberia og Guinea. Borgerkrige, der grunder sig i kampen om kontrol over vigtige råstoffer, for udover at Vestafrika produ-cerer næsten halvdelen af al kakao i verden, så er der vigtige olie og naturgasforekomster samt jern, guld og diamanter.
I Kenya tabte Daniel arap Moi præsidentvalget for nylig til Mwai Kibaki. Moi har styret Kenya med hård hånd, men da hans efterfølger har været minister under Moi i mange år, så er det tvivlsomt om situationen ændres for kenyanerne. Men de internationale investorer er glade for ham, IMF frigav straks et lån på 200 mio. dollars, der havde været indefrosset i årevis.

Flere artikler fra nr. 211

Flere numre fra 2003

Siden er vist 3827 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside