Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 211 – Februar 2003 – side 10

Læserbrev

Vi må op på dupperne (om universitetsreform)

Morten Krøyer Sørensen + Kasper Bjering Jensen

Det altafgørende problem for modstanden mod videnskabsminister Helge Sander vanvittige universitetsreform er, at den har baseret sig på ideen om at universiteter er noget helt særligt løsrevet fra samfundet. Selvfølgeligt vinder vi ingen opbakning med sådanne argumenter. Vi har tre forslag til punkter i en ny offensiv.

At universiteter skal styres med demokrati skyldes ikke, at de er en særlig type arbejdsplads. Når vi forsvarer demokratiet på vores arbejdsplads er det en del af forsvaret for ideen om demokrati på alle arbejdspladser. Alle mennesker kan, vil og skal have afgørende kontrol over rammer og indhold i deres egen hverdag.

Der eksisterer afgørende interessemodsætninger i forhold til indholdet af forskning og uddannelse. Sanders reform vil orientere de to ting mod erhvervslivets snævre behov. Det vil sige hvad industrien kan optimere deres indtjening på.

Når vi forsvarer forskningsfriheden er det ikke på grund af faglighed og tradition. Det er fordi vi ønsker at opretholde universiteterne som institutioner der forsker i befolkningens demokratiske interesse, frem for aktionærerne i den danske industris pengepung.

Endelig er reformen en del af en generel tendens til at underlægge det offentlige managementledelse og markedsstyring. Frem for politik og fornuft skal økonomisk efterspørgsel og effektivitet tælle. Denne tendens er global og startede allerede i 80’erne. Modstanden mod universitetsreformen må kædes sammen med en politisk modstand mod denne tendens.

Der er brug for en politisk modoffensiv. Slut med at argumentere ud fra en snæver og abstrakt universitetsdagsorden. I stedet skal der skabes en klar alliance mellem universitetetsbefolkningen og alle andre almindelige mennesker. En alliance der bygger på den samfundsmæssige interessekonflikt mellem mennesker og profit. En konflikt, som lurer lige under overfladen.

Kasper Bjering Jensen,
naturvidskabsstuderende ved RUC
og
Morten Krøyer Sørensen,
fysikstuderende ved Københavns Universitet

Flere artikler fra nr. 211

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Universitets-studerende

Se flere artikler af forfatter:
Morten Krøyer Sørensen
Kasper Bjering Jensen

Siden er vist 1517 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside