Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 211 – Februar 2003 – side 11

Midtjysk togdrift

Daglige forsinkelser belønnes med 76 mio. kr.

Jakob Nerup

Det engelske selskab Arriva startede ved årsskiftet driften af det vestjyske jernbanenet.

De fik kontrakten til 156 millioner kr. – det dobbelte af DSB’s bud – alene for at give de private profit. Siden da er de endnu ikke ankommet til tiden. Men det bekymrer ikke regeringen, som vil privatisere hele det danske jernbanenet i de kommende år. Helt efter EU’s og industriens ønsker.

Argumenterne mod privatiseringen er mange og de praktiske erfaringer fra fx England er blodige. Siden privatiseringen er 115 døde som følge af togafsporinger og der er konstante aflysninger. Skinnerne er slidt ned, og da profitten på dette er lav, så er vedligeholdelsen meget ringe. Selve sikkerheden er overladt til de private, som kynisk sparer på det med tragiske ulykker til følge. Der har været 3 store togulykker.

Selv det at få et tog til tiden er umuligt. Manglende koordination og nedslidt materiel giver daglige og meget store forsinkelser og aflysninger. Forklaringen er enkel. Når man opdeler et sammenhængende jernbanenet i 100 små enheder, så skal det gå galt med koordinationen af afgange og løsningen af problemer. Tilføjer man så jagten på profit, så har man en dødelig cocktail i den virkelige verden.

Når kravet er mere profit, vil den private ledelse presse personalet til det yderste. De vil smadre eksisterende overenskomster, sænke lønningerne og øge arbejdsmængden. Det har vi allerede set Arriva gøre mod de københavnske buschauffører, som er presset til det yderste på deres arbejdsmiljø.

Den borgerlige regering vil fortsætte privatiseringen i de kommende år. Det kommer til at omfatte al passagertrafik, herunder S-tog. DSB får i dag togdriften til at fungere og er meget billigere på grund af stordriftsfordele.

Flere artikler fra nr. 211

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Trafik

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1453 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside