Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 211 – Februar 2003 – side 8

Ny bog

Mussolini: Glemt modstand

Jan Hoby

Modstanden mod Mussolini – et ufortalt kapitel.

Det er mere end 80 år siden, fascismen første gang kom til magten, og det skete i Italien. Myten siger at Benito Mussolini kom til magten efter marchen til Rom og besatte byen med sine fascistiske stormtropper. Fascistiske regimenter samlede sig rigtigt nok fire forskellige steder nær Rom, men de var kun bevæbnet med lette våben, var underernærede og nærmest efterladt i regnen.

Arbejdere havde nemlig saboteret jernbanenettet for at forhindre fascisterne i at nå Rom. Mussolini var selv flere kilometer nord fra Milano, tæt på den schweiziske grænse – i tilfælde af at han havde behov for at flygte i en fart. Han marcherede ikke til Rom. Han blev indkaldt af den italienske konge, som udnævnte Mussolini til premierminister, selv om fascisterne kun havde meget få parlamentsmedlemmer.

I to år havde Italien været i borgerkrig, hvor fascistisk terror spredte sig fra by til by.

En ny bog, The Resistable Rise of Benito Mussolini af Tom Behan forklarer, hvad der skete og viser, at Mussolinis triumf ikke var uundgåelig. Bogen fortæller, for første gang på engelsk, om den “ukendte” heroiske modstand som blev organiseret fra neden af den italienske arbejderklasse, og om den samlede venstrefløjs sekterisme og manglende vilje til at slutte sig til kampen.

Frustrationen med venstrefløjens lederes uduelighed nåede latterlige højder i 1921 og 1922, hvor tidligere soldater dannede Arditi del Popolo (Folkets stormtropper), og begyndte at organisere militant antifascistisk modstand mod de fascistiske sortskjorter. Bogen viser, at enhedsfront fra neden kunne have stoppet Mussolini.

Det er en fantastisk velskrevet bog, som virkelig tager læseren med storm. Den indeholder enormt mange præcise analyser og refleksioner, som i dag kan bruges af alle anti-kapitalister og socialister.

Tom Behan
The Resistable Rise of Benito Mussolini
Kr. 80.
Kan bestilles hos IS-forlaget

Internationale Socialisters Forlag

www.socialister.dk/bts.aspisforlag@socialister.dk – Tlf.nr: 86 19 30 24

IS-Forlag
Postboks 5113
8100 Århus C

Flere artikler fra nr. 211

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Italien

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 1674 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside