Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 212 – Marts 2003 – side 2

GATS

Den hemmelige aftale

Klaus B. Jensen

Den nyliberale privatiseringsbølge har skabt stor folkelig utilfredshed og protester verden over.

Så stor utilfredshed at Europakommissionen med handelskommissær Pascal Lamy i spidsen har udsendt en pressemeddelelse, der forsikrer modstanderne af GATS om, at uddannelse, sundhed og vandforsyning ikke vil blive inkluderet i aftalen fra europæisk side.

GATS, eller General Agreement on Trades in Services, som forkortelsen står for, er en aftale der forhandles i verdenshandelsorganisationen WTO. Aftalen har til hensigt at give private firmaer mulighed for at komme ind på en lang række serviceområder. Disse serviceområder dækker alt fra børnepasning og uddannelse til vandforsyning, miljøhåndtering og telekommunikation.

Den 31. marts er en skæringsdag for de igangværende GATS-forhandlinger. Det er dagen, hvor WTO’s medlemslande skal aflevere deres bud på hvilke serviceområder, de ønsker at inkludere i aftalen. WTO’s kapitalistiske projekt har indtil videre været omgæret med stort hemmelighedskræmmeri. Bl.a. har ingen af medlemslandende endnu offentliggjort eller inddraget befolkningerne i hvilke områder, der skal inkluderes i aftalen – demokratiet er sat ud af spil.

Pascal Lamy’s pressemeddelelse kan i første omgang betragtes som en sejr i kampen mod GATS, men skal nok nærmere ses som et taktisk led i de igangværende forhandlinger. Bl.a. har USA og Australien store interesser i at komme ind på det europæiske marked, især på uddannelses- og sundhedsområdet. Derudover kan pressemeddelelsen også være med til at lukke munden på de mange kritikere af aftalen, især de mange protester, der har været på uddannelses-området samt ATTAC's Stop GATS-kampagne.

En anden årsag, til at pressemeddelelsen ikke kan tages for gode varer, er, som en af grundreglerne bag GATS, at man ikke kan nægte private firmaer adgang til områder, hvor det offentlige i forvejen tjener penge. Herhjemme betyder det, at hverken uddannelses- eller sundhedsområdet er fredet, fordi der i dag eksisterer gebyrer på en række erhvervsrettede uddannelser, ligesom enkelte kommuner har udliciteret hjemmehjælpen, og privathospitaler er en realitet.

Flere artikler fra nr. 212

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
IMF, VB, WTO, G8

Se flere artikler af forfatter:
Klaus B. Jensen

Siden er vist 1652 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside