Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 213 – April 2003 – side 2

imperialisme.dk

Profit-interesser styrer dansk krigsstøtte

Jakob Nerup

Der ligger hverken ædle motiver eller fromme ønsker bag Danmarks støtte til krigen mod Irak.Det handler om imperialisme.

Dansk imperialisme er en integreret del af den globale kapitalisme, der tager sit afsæt i at fremme økonomiske og magtmæssige interesser på vegne af danske virksomheder. Elementerne er nyliberalistisk frihandel, Grønlands deltagelse i missilskjoldet, A.P.Møller’s interesser og en racistisk hetz mod islam.

Imperialisme

Ofte nævnes imperialisme kun som noget, de største globale aktører foretager sig. Men imperialisme kan ikke reduceres til et spørgsmål om størrelse.
Kapitalismen er en globaliseret økonomi, hvor ingen økonomi, kan fungere isoleret.
Enhver producent, som ønsker at sikre sine interesser, må have en styrke i ryggen til det. Det kan være i store handelssammenslutninger som EU og WTO eller være gennem national beskyttelse.

Med på vognen

Mindre lande som Danmark kan ikke fungere udenfor dette som en ø. Man er nødt til at være med på vognen, hvis man vil fungere på verdensmarkedet og have en bid af kagen.
A.P.Møller, Carlsberg, ISS, Group4Falck, Novo, Lundbeck, FL Schmidt, Danisco, Arla og Danish Crown fungerer alle på verdensmarkedet og deres ambitioner om vækst er nået i Danmark, og til en hvis grad i de nærmeste lande. Yderligere vækst afhænger af deres muligheder for at trænge ind på verdensmarkedet.
Det er den danske stats opgave, at beskytte deres interesser med juridiske traktater, adgang til magtens korridorer og i sidste ende militært, hvis de trues. Det kan den danske stat ikke magte. Og det kan EU heller ikke magte endnu.
Derfor er regeringen så ivrig efter at bakke op om USA. Den danske deltagelse med tropper og fly i Afghanistan har således en direkte funktion i at vise villighed overfor USA. Og det uanset om danske F-16 jagere dræber uskyldige civile i deres bombardementer, som det skete i februar 2003, hvor danske og norske fly dræbte 17 civile på et bombetogt.
Ikke mindst A.P.Møllers olie- og rederiinteresser skal beskyttes. Efter den sidste krig mod Irak, hvor Danmark indsatte et krigsskib og A.P. Møller gratis sejlede materiel til den amerikanske hær, fik A.P.Møller belønningen i form af store kontrakter til det amerikanske forsvar. Han fik ligeledes retten til at købe det amerikansk ejede fragtrederi Sealand og nye oliekontrakter i Qatar, Algeriet og Kazakstan.

Flere artikler fra nr. 213

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2229 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside