Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 213 – April 2003 – side 2

imperialisme.dk

Grønland – det danske imperium

Jakob Nerup

Dansk imperialisme er kodeordet når det gælder regeringens holdning til Thulebasen.

Thule-basens radar-system er en vigtig brik USA’s nye missil-skjold. Et våbenskjold, som vil føre til et nyt våbenkapløb, og som støttes af Anders Fogh.

Hensynet til NATO og USA står over grønlændernes frygt og ret til selv at bestemme.

Planer om opbygning af et amerikansk missilforsvarssystem er et centralt element i den amerikanske præsident Bush’s udenrigs- og sikkerhedspolitik. Og frem for at stikke en kæp i hjulet på planerne forholder den danske regering sig positivt.

Missilforsvars-systemet sætter gang i en ny oprustnings-spiral som den, der slugte enorme beløb under Den Kolde Krig. Det er den frygt, som allerede i juli 2001 fik Hans Pavia Rosing, grønlandsk folketingsmedlem, til at tage skarpt afstand fra de amerikanske planer. For selvom den amerikanske regering påstår, at anlægget skal forsvare USA mod angreb fra det, de kalder slyngelstater, er der ingen tvivl om, at det reelt er vendt mod især Kina.

Hvem sagde demokrati?

Anders Fogh har blandt andet kendetegnet sig ved at té sig som gammeldags koloniherre. Flere og flere grønlændere oplever, at demokrati og medindflydelse ikke eksisterer, når vitale danske interesser står på spil.

Thule-basens oprindelige beboere har hverken fået erstatninger eller deres land tilbage, fordi indrømmelser til dem vil gøre det meget vanskeligt for regeringen at fastholde overherredømmet i sagen om Thule-radaren.

Danmark har koloniseret Grønland gennem hundreder af år og dette greb fastholdes på trods af stigende grønlandsk modstand.

I dag er grønlandsk erhvervsliv og centraladministration stadig domi-neret af uforholdsmæssig mange danskere, selv om liberaliseringen af de grønlandske ressourcer også inddrager den grønlandske elite.

For det store flertal af grønlændere er den sociale og kulturelle undertrykkelse stadig hverdag.

Uden Grønland er Danmark i NATO-sammenhænge et nul, og det ønsker hverken Anders Fogh og folketingets flertal. Og de ønsker med garanti heller ikke, at give slip på Grønland, fordi nye tal fra amerikanske geologer viser, at der kan ligge op til 47 mia. tønder olie gemt offshore i Nordøst-Grønland.

Flere artikler fra nr. 213

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Grønland

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 1944 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside