Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 213 – April 2003 – side 2

imperialisme.dk

Mærsk tjener fedt på krigen

Jakob Nerup

Bestemmer A.P. Møller Danmarks udenrigspolitik? Det indtryk står tilbage, når man ser på Danmarks stærke alliance med USA.

SAA artikel 21304

 

Under USAs krig mod Irak i 1991 stillede A.P Møller containerskibe gratis til rådighed for den amerikanske hær. Det har betydet, at A.P.Møller i dag er tæt knyttet til amerikanske interesser.

På grund af A.P.Møllers dominans har skiftende regeringer taget store hensyn til koncernens interesser efter devisen: Hvad der godt for A.P. Møller er godt for Danmark.

Efter at det er kommet frem, at et datterselskab har indgået en milliard kontrakt med det amerikanske forsvarsministerium om driften af 8 forsyningsskibe i forbindelse med den nye krig mod Irak, har borgerlige politikere straks været ude med opbakning til A.P.Møller og med erklæringer om, at Danmark selvfølgelig bakker 100% op bag USAs krig. Således var den konservative politiker Helge Adam Møller i DR 2’s Deadline mandag d. 12. august 2002 overhovedet ikke i tvivl om, at den danske regering kommer til at bakke USAs krig op.

Sidenhen er det kommet frem at A.P.Møller-koncernen skal sejle olie til de amerikanske styrker i Irak-krigen. Der er tegnet en kontrakt med det amerikanske forsvar, som betaler 38.000$ om dagen for at Maersk Lines tankskib "Maersk Rhode Island" de næste måneder skal sejle olie og brændstof for det amerikanske militær. Ifølge shippingeksperter koster det A.P.Møller omkring 15.000$ pr. dag at have det amerikanskflagede tankskib sejlende. Et regnestykke viser derfor en gevinst på ca. 160.000 kr. pr. dag. Og da det skal ske over en periode på mellem 1-3 måneder, giver det en nettogevinst på op til 15 millioner kr.

Dansk følgagtighed styres åbenbart af A.P. Møllers økonomiske interesser.

Billedtekst:
Mærsk scorer kassen på myrderierne på civile mennesker i Irak, bl.a. ved at at sørge for transport af forsyninger til det amerikanske militær i Golfen

Flere artikler fra nr. 213

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
A.P. Møller / Mærsk

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 4831 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside