Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 213 – April 2003 – side 4

Golfkrigen 1991

Sandheden var krigens første offer

Golfkrigen i 1991 blev efter magthavernes udsagn udkæmpet for frihed og demokrati. Sandheden er at den var massemord for olie og USAs magt.

I løbet af de 42 dage krigen varede udførte USA-ledede styrker 110.000 bombetogter, og smed 140.000 tons eksplosiver.

Bombningerne i 1991 forandrede sig hurtigt fra at være rettet mod militære irakiske mål, til at fokusere målrettet på at ødelægge vigtig infrastruktur, som f.eks. sygehuse, skoler og boligområder.

Dengang, som nu, var krigs-myrderierne ledsaget af et sky brud af løgne. Krigen handlede angiveligt om det prisværdige ideal “at frigøre det kuwaitiske folk”, efter den irakiske invasion af Kuwait i august 1990.

Lawrence Korb, USAs viseforsvarsminister i firserne, sagde det som de vestlige ledere nægtede at sætte ord på – at krigen handlede om at sikre kontrol over olien: “Hvis Kuwait havde dyrket gulerødder, ville vi have været bedøvende ligeglade.”

April Glaspie, USAs daværende Irak-ambassadør, mødte Saddam Hussein lige inden Irak invaderede Kuwait, for at diskutere oliepriser. Under mødet antydede Saddam Hussein ideen om en aktion mod lande som Kuwait, og hertil svarede Glaspie, at USA “ikke havde nogen mening om den arabisk-arabiske konflikt, som f.eks. deres grænseuenighed med Kuwait.”

Saddam Hussein, noget opmuntret over USA’s melding, påbegyndte herefter invasionen af Kuwait. USA mente nu, at det tidligere allierede irakiske regime, nu forstyrrede hele den opdeling af regionen som blev etableret af de vestlige magter efter første verdenskrig, og indledte gennem FN’s sikkerheds råd en økonomisk blokade af Irak.

Og sanktionerne er stadigvæk ved sin fulde kraft, selv om de skulle ophæves efter at Irak havde trukket sig ud af Kuwait. Blokaden har taget livet af op mod en million irakere.

Vestlige kommentatorer giver ofte indtryk af, at der var få overgreb under den forrige Golfkrig. Det er ikke sandt.

Fire uger inde i krigen bombede amerikanske fly beskyttelsesrummet Amariya i Bagdad. Flere hundrede civile, flest kvinder og børn. Irakiske myndigheder sagde at 403 mennesker blev sprængt i stykker, brændt til døde eller dræbt af den intense varme. Det virkelige tal var nok nærmere 1000.

Det amerikanske militær påstod kynisk, at beskyttelsesrummet var et legitimt mål. “Det blev ramt som planlagt,” sagde den amerikanske general Richard Neal. “Ingenting gik galt.” Men som BBC’s Jeremy Bowen i Bagdad sagde: “Hundreder af lig er allerede blevet hentet ud. Kroppene er så forvredne og opsplittede at det aldrig vil være muligt at sige med sikkerhed hvor mange de egentlig var. Det er ingen tegn her på militær aktivitet.”

USA brugte tusinder af radioaktive urangranater i Syd-Irak.

Hundredtusinder af mennesker indåndede 5000 tons radioaktivt støv. Folk i Syd-Irak lider i dag, af sjældne kræftformer i ekstraordinært højt antal.

George Bush opfordrede under krigen “det irakiske militær og det irakiske folk til at tage sagen i egen hånd”, da han var usikker på en hurtig sejr. Men da oprøret kom, umiddelbart efter krigen, gjorde USA og dets allierede alt som var muligt for at hjælpe Saddam Hussein med at slå det ned.

Richard Haas, dengang leder for Mellemøsten-sager ved USAs nationale sikkerhedsråd, forklarede: “Vor politik er at komme af med Saddam, ikke med hans regime.”

Derfor tillod USA irakiske helikoptere at flyve ind i “flyforbudszonen” i det sydlige Irak for at knuse shia-muslimske oprørere.

Mænd som Donald Rumsfeld – i dag USA’s forsvarsminister – var ansvarlige for denne politik.

Flere artikler fra nr. 213

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Golfkrige

Siden er vist 1818 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside