Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 215 – Juni 2003 – side 2

Vejrguderne ønsker ikke missilforsvaret

Der var således snestorm, da den lille fangerbygd Itilleq i midten af maj lagde kulisse til, da udenrigsminister Per Stig Møller (K) og Grønlands landsstyre-formand, Hans Enoksen, (Siumut), underskrev en ny, fælles dansk-grønlandsk principaftale.

Aftalen betyder at Grønland får plads ved bordet i sager af udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, der vedrører Grønland, at landsstyret deltager sammen med regeringen i fremtidige forhandlinger om Grønlands udenrigspolitik, samt at Grønland er medunderskriver på internationale aftaler.

I danske medier er principaftalen blevet udråbt som et halvt grønlandsk ja til at lade amerikanerne udbygge Thule-basen til en del af missilskjoldet.

- Men det er langt fra tilfældet, fortæller Kuupik Kleist fra det grønlandske venstrefløjsparti, IA. Kuupik sidder både i Landstinget og Folketinget.

- Principaftalen ændrer ikke på vores modvilje mod missilskjoldet. Og aftalen er ikke andet end en knæsættelse af, at ret skal være ret.

Ifølge Kuupik Kleist er der lang vej endnu, inden grønlænderne tager endelig stilling til missilskjoldet.

- I den tidsplan vi har lagt er der en række ting, som skal afklares.

Vi skal først have genforhandlet forsvarsaftalen fra 1951, som gav amerikanerne ret til Thule-basen, ligesom vi skal have gjort rent efter amerikanerne, siger Kuupik Kleist.

Han fornemmer, at der stadig er stor modstand blandt de grønlandske partier mod planerne om at gøre Thule-basen til en del af missilskjoldet.

Også den grønlandske befolkning er imod. Den seneste meningsmåling i Grønland viser voksende modstand mod stjernekrigsprojektet. 40 procent af befolkningen er direkte imod. Kuupik Kleist mener det hænger sammen med hele Thule-basens historie, tvangs-forflytning og USA’s gøren og laden i Grønland.

- Og der har også været store demonstrationer, når der har været mulighed for det.

- Men i forbindelse med underskrivningen af principaftalen var vejret så dårligt, at vi måtte stå inden for og kigge ud på den hvinende snestorm.

Flere artikler fra nr. 215

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Grønland

Siden er vist 1825 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside