Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 215 – Juni 2003 – side 10

Congo – en overset krig

Statsledere som George Bush og Tony Blair har udråbt deres krig mod terror som “det 21. århundredes krig”. Dette afspejler enten uvidenhed eller foragt, for verden over udspiller der sig en lang række krige, der er langt blodigere end det samlede antal terrorhandlinger.

En af dem er krigen i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo), som fra 1998 til i dag ifølge hjælpeorganisationer har kostet mindst 3,3 millioner døde.

Krigen startede, efter at oprørslederen Laurent Kabila med hjælp fra militær fra Rwanda og Uganda fjernede den korrupte og USA-støttede diktator Mobutu Sese Seko fra magten.

Straks efter rykkede der soldater ind fra en lang række nabolande – Rwanda, Uganda, Angola, Zimbabwe og Namibia – under påskud af at ville hjælpe enten Kabila eller hans modstandere. Men den reelle grund var jagt på diamanter og andre værdifulde råstoffer som kobolt.

Historisk er DR Congo et konstrueret land med grænser, der går tværs igennem etniske grupper. Landets centrale regering er svag, og det åbner for, at lokale og fremmede hære sætter sig på provinser, som er rige på ressourcer, i håb om at fremprovokere en opsplitning af den kunstige nation.

I baggrunden lurer vestlige magter som USA, Frankrig og Belgien, som gennem våbensalg, lån, råvarepriser og direkte militær indgriben i årtier har forsøgt at kontrollere landet og ikke mindst dets diamanter.

Da krigen i Congo blussede op i april måned, foreslog SF i Folketinget, at Danmark sendte soldater til FN-styrken i Congo. Men det afviste Fogh Rasmussen, der åbenbart ser større potentiale i at sende soldater til Irak for at bane vejen for, at danske firmaer kan tjene hurtige penge på genopbygningen.

En del medier har travlt med at beskrive konflikten i Congo som en etnisk konflikt. Men det modsiges af en ny rapport fra Verdensbanken, der har undersøgt en lang række krige og borgerkrige fra 1961 til 1999. Rapporten konkluderer, at “etniske spændinger sjældent er den primære årsag til borgerkrig. Skylden skal i stedet lægges på økonomiske faktorer som mange års fattigdom og afhængighed af eksport af råvarer.”

Begge disse faktorer var til stede i DR Congo, da krigen brød ud i 1998. Hertil kom et økonomisk sammenbrud som følge af dels Mobutus fald, dels den krise i verdensøkonomien, som slog igennem i 1998.

Civil War and Development Policy (Verdensbanken):
http://econ.worldbank.org/prr/CivilWarPRR

Peter Thygesen: Congo formoder jeg

Billedtekst:
På flugt fra krigen i Congo.

 

Flere artikler fra nr. 215

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Congo/Zaire

Siden er vist 1979 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside