Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 216 – Juli 2003 – side 3

Socialistisk Arbejderavis mener

Bevar Christiania – Fyr Fogh

Nu skal det være slut. Frem med de borgerlige dyder. Fristaden Christiania har længe været en torn i øjet på de borgerlige. Men nu skal christianitternes frihedstrang knækkes – Christiania ligger på et område, hvor spekulanter kan tjene milliarder af kroner, hvis det hele bliver udstykket.

Christiania-demo

Regeringens angreb på Christiania er en svinestreg. Vi skal sørge for at give Fogh et saftigt nederlag på dette!

Regeringen ønsker at bruge Christiania til en ideologisk mobilisering af de borgerlige kræfter til efterårets kampe om velfærden.

Fogh-regeringens kamp mod Christiania dækker over en slet skjult nyliberalistisk politik, forsøgt dækket til af populistisk, racistisk og nykonservativ ideologi. Den blå tråd i regeringens politik bliver tydeligere dag for dag, selv om den ikke endnu har turdet komme med et frontalangreb på den samlede arbejderklasse, i stil med de angreb de tyske, franske og østrigske regeringer fremfører på pensionssystemerne.

Men regeringens politik er klassepolitik – både økonomisk og ideologisk. Økonomisk forgyldes de rige og det grådige erhvervsliv gennem privatiseringer, statstilskud og skattelettelser, på ryggen af de fattige og på bekostning af det vores velfærd.

Regeringens aftale med kommunerne og amterne om rammerne for budgettet 2004, er et beskæmmende udtryk for Fogh’s ønske om at rasere vores hårdt tilkæmpede velfærd på bl.a. hospitals, uddannelses- og børnepasningsområdet, selv om der er rigeligt med penge at hente fra multinasserne, Nordsøolien og de rige.

Ideologisk står velfærden også for skud. Ud med det solidariske yd efter evne, og nyd efter behov-princip, og ind med “sørg for dig selv”-princippet! Med de barslede ideologiske udspil fra 10 af regeringens ministerier håber de på en ”genindførelse” af gode borgerlige dyder som grådighed, straf og egoisme.

Enhver institution eller gruppe der kan sætte en alternativ dagsorden til de borgerlige dyder, er en trussel mod det samfund Fogh og co. vil have. Fogh har allerede luget ud i råd og nævn, der kunne finde på at pege på andre veje end regeringens ensretning. Uddannelsessystemet er også ved at blive striglet, så det passer bedre til erhvervslivet, og så det passer rigtigt dårligt til fagkritiske, samfundskritiske og demokratiske indslag.

Men med angrebet på Christiania har regeringen skaffet sig et større problem, end den havde regnet med, for den har fuldstændigt undervurderet den sympati, fristaden nyder i meget brede lag i befolkningen.

Vi har derfor reelt en mulighed for at vinde kampen om Christiania og tilføje Fogh et svidende nederlag.

Den 30. august er der demonstration for at bevare Christiania. Hvis det lykkes at samle aktivisterne i de lokale antikrigsnetværk til at mobilisere til 30. august, står vi samtidig med et rigtigt godt afsæt til en bredere anti-kapitalistisk bevægelse i efteråret. En bevægelse der kan slå de ventede nedskæringer i kommuner og amter – og over finansloven – tilbage, og i stedet tvinge reelle forbedringer igennem.

Vær med til at gøre 30. august til dagen, hvor modstanden mod regeringen samlet svarer igen.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 216

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Christiania

Siden er vist 5349 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside