Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 216 – Juli 2003 – side 8

Anti-Imperialism – a guide for the movement

Jakob L. Krogh

Anti-Imperialism er en bog skrevet til de 10 millioner, der demonstrerede mod Irak-krigen og Bush og Foghs løgne. Den giver et kort og forståeligt de reelle grunde til krigen mod Irak og andre af de store konflikter bl.a. Balkan, Afghanistan og Colombia.

Derudover giver Anti-imperialism en kort beskrivelse af imperialismen, som det krigeriske middel kapitalismen brugte til at ekspandere fra sit fødested i Europa til resten af verden, samt som en konkurrence mellem stater om adgang til råstoffer og politisk dominans. En konkurrence der siden 2. verdenskrig har skabt 137 krige og 23 millioner døde.

“The Bush doctrine” hedder et af de mest spændene kapitler i bogen. Her beskrives hvordan Bush’s aggressive udenrigspolitik er et forsøg på at fastholde USA’s position som verdens eneste supermagt. Men USA er ikke længere økonomisk dominerende, og kan ikke sikre deres magtposition, som de f.eks. gjorde i Vesteuropa efter 2. verdenskrig, med Marshall-planen. Derfor styrker USA nu deres  magtposition med militær magt, hvor f.eks. en inddæmning af Kina, der ser ud til at kunne udvikle sig til den næste trussel mod Bush's imperium, med militær basser på Filippinerne og i Centralasien, er et vigtigt skridt på vejen.

Du kan også læse, at 3.000 russiske virksomheder før krigen handlede med Irak, og havde retten til at 40% af Iraks olie. Noget de nok ikke vil få efter krigen mod Irak. Samtidigt er der glimrende analyser af hvordan racisme bliver brugt til at retfærdigøre “Krigen mod Terror” og brugt til at underminere retssikkerheden for enkelte befolkningsgrupper.

“Anti-Imperialism” giver et glimrende overblik over en verden i Kaos. En af fakta-boksene fortæller, at der i år 2000 blev brugt 839 milliarder dollars på våben. Mens prisen for basale nødvendigheder i udviklingslandene var 80 milliarder dollars. Taget i betragtning af, som det rigtigt konstateres i bogen, at “Modstanden mod Imperiet (USA) ikke komme fra eliten – men fra dem der lider – er det ærgerligt at der bruges så lidt plads på at fortælle om modstanden. Kun 2 sider fortæller om de sociale fora, de forskellige politiske retninger inden for bevægelsen og den brede folkelige modstand. Perspektiverne for modstanden, som forgængeren “Anti-capitalism – a guide to the movment” så glimrende beskrev, mangler – men det er måske derfor den hedder “Anti-imperialism – A guide for the movement”.

George Monbiot, Tariq Ali, Lindsey Germen m.fl.
“Anti-imperialism”
Bookmarks Publications 2003
280 sider,  pris 100 kr.

Kan købes hos IS-forlag på www.socialister.dk/bts/

Flere artikler fra nr. 216

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 1220 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside