Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 216 – Juli 2003 – side 10

Peru: IMF’s stråmand rystet af massestrejker

Omfattende strejker  har siden midten af maj lammet Peru, da befolkningens vrede over regeringens IMF-støttede tiltag kom i udbrud.

Tusindvis af lærere strejker ved redaktionens afslutning på femte uge for højere løn. Deres aktioner støttes af studerende, smålandmænd, sundhedsarbejdere og mange andre.

I slutningen af maj erklærede Perus præsident, Toledo, landet i undtagelsestilstand. Tropper blev sendt mod demonstrationerne og sammenstødene resulterede i dusinvis af sårede arbejdere og én dræbt.

Men forsøget på at slå demonstrationerne ned er slået fejl. Lærerne fortsatte deres strejke og titusinder af arbejdere trodser undtagelsestilstanden og er gået med i demonstrationerne. Det har tvunget regeringen til at forhandle med fagforeningerne. Toledo er blevet tvunget til at tilbyde lærerne en lønstigning på 15% nu og en fordobling af lønnen i 2006. Men det er ikke godt nok.

Toledo, der er tidligere rådgiver i Verdensbanken, blev valgt efter at en folkelige opstand tvang præsident Alberto Fujimori til at gå for næsten tre år siden. Fujimori regerede i mere end et årti og skabte et diktatur med blodig undertrykkelse og forværring af de økonomiske forhold. Toledo lovede at skabe en million jobs om året, men de officielle arbejdsløshedstal forbliver over 10%.

Over halvdelen af Perus 27 mio. indbyggere lever for under 10 kr. om dagen. Toledo har forværret situationen ved at gå med til gennemførelsen af strenge udgiftsbegrænsninger i en aftale med IMF, der sikre at Peru fortsat kan afbetale deres gæld.

Færre end én ud af syv peruvianere støtter nu Toledos regering.

 

Flere artikler fra nr. 216

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Peru

Siden er vist 1348 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside