Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 216 – Juli 2003 – side 10

Sverige

Strejkende slagtet af fagforeningen

De svenske kommunalarbejder har lige været igennem deres største strejke nogensinde. Strejken, der varede i 36 dage, blev til trods for massiv kampvilje og opbakning, dolket ryggen af de strejkendes fagforening.

Den svenske socialist, Åsa Hjalmers, fortæller om strejken:

“Det var en usædvanlig populær strejke, hvor 84% af svenskerne, ifølge Dagens Nyheter, støttede strejken. Den handlede ikke bare om højere løn. Den handlede også indirekte om at modstå nedskærninger og nyliberalismens indskrænkninger på velfærdsstaten. Store sympatistrejker, først og fremmest indenfor kollektivtrafikken, var planlagt i begyndelsen af juni.”

“Men istedet for at optrappe kampen, skrev kommunalarbejdernes forbund under på en rådden aftale. En aftale, som skabte proteststorm hos medlemmerne og somtilfredsstillede både arbejdsgiverne og regeringen.”

“Resultatet er, at en del faggrupper får en lavere lønstigning end de havde under den gamle aftale.”

“Strejkestrategien var alt for langsom, og det er sigende for fagbureaukratiets indtilling, at Ylva Thörn, leder for Kommunalarbejderne udtalte, at hun ikke ville have strejken med mindre hun var tvunget til det.”

Konklusionen på strejken er dog ikke at den var forkert eller for lang, men at fagforeningen skulle have taget alle ud i strejke og opfordret til sympatistrejker med det samme.

 

Flere artikler fra nr. 216

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Sverige

Siden er vist 1714 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside