Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 216 – Juli 2003 – side 12

Bevar Christiania

Frank Antonsen

Den borgerlige regering er kommet med det alvorligste angreb på Christiania siden fristaden blev skabt i 1976.

Fogh og hans kumpaner lægger op til, hvad ingen hidtidige borgerlige eller socialdemokratiske regeringer har haft held til, nemlig en reel lukning af Christiania. Og de har givet politiet grønt lys til at optrappe chikanen af såvel christianitter som besøgende og folk, der blot bor eller færdes omkring fristaden.

Christiania-demo

Normalisering

Regeringen lægger op til en “normalisering” af forholdene på Christiania. Med det mener de for det første, at christianitterne skal betale flere skatter og afgifter, og for det andet, at de fleste af christianitternes selvbyggede boliger skal fjernes og området udstykkes til bygning af ejerboliger.

Der er ganske tydeligt behov for flere boliger i hovedstaden, især billige boliger for unge studerende eller andre folk uden så mange penge. Men der kan næppe være tvivl om, at hvis der skulle bygges boliger på Christiania vil det blive luksuslejligheder, som kun de færreste ville have råd til.

Saneringen af Vesterbro og Nørrebro har presset priserne i vejret, og de områder, der tidligere netop har huset mange fattige, bliver nu mere og mere befolket af velhavende familier. Samtidigt har regeringen store planer om, at alt socialt boligbyggeri skal blive ejerforeninger.

Hvad med at “normalisere” andre områder? De kongelige beslaglægger Amalienborg i det centrale København, selv om de også har flere andre slotte rundt om i landet. De betaler ikke skat, men får tværtimod en klækkelig understøttelse fra statens side. Hvorfor ikke rydde deres slotte og gøre dem tilgængelige for almindelige mennesker og ikke kun en lille forkælet elite.

Den samme regering, hvis skattestop i realiteten er en skattelettelse til de rige, har set sig sur på christianitternes skatteforhold. Men hvad med at beskatte de multinationale selskaber? De snyder den danske stat for 14 milliarder kroner hvert år. Det er langt mere, end hvad der på nogen måde ville kunne inddrives af skatter på Christiania.

Eller hvad med at mangedoble skatten på AP Møller-koncernen, og normalisere Esplanaden? Det kunne så afgjort give en hel del ekstra milliarder i statskassen, og give rum for mange lækre almennyttige lejligheder.

Torn i øjet

De mange angreb, der har været på Christiania lige siden stiftelsen i 1976 viser, at fristaden er en torn i øjet på det politiske establishment, ikke mindst fordi, den udviser et mere ægte demokrati end det borgerlige. Men det etablerede system kan ikke tolerere en sådan udfordring af dets magt i dets midte. Derfor vil det, ligeså snart det regner med at kunne slippe af sted med det, forsøge at knuse truslen.

Men det betyder ikke, at den slags alternativer ingen værdi har. Tværtimod. De viser, at samfundet kunne bygges anderledes op. Og ikke mindst giver de et frirum, især for folk, der ikke kan fungere på systemets præmisser. Men så længe hele det omgivende samfund ikke bliver lavet om, lever den slags alternative miljøer på lånt tid og bliver igen og igen tvunget til at kæmpe for deres overlevelse.

Derfor ligger løsningen ikke i forhandlinger med politikerne – det vil højst kunne give et pusterum et stykke tid inden det næste angreb kommer. I stedet er løsningen at kæde kampen for Christianias bevarelse sammen med kampen mod nedskæringer og forringelser på andre områder i samfundet. Når alt kommer til alt, er det jo den samme regering der står bag.

Fri Hash

Som en del af “normaliseringen” er afskaffelsen af hash-salget i Christianias Pusher Street. I regeringens Christiania-redegørelse ligger der minutiøse planer for, hvordan politiet skal bruge vældige ressourcer på jævnlige (og “normaliserende”) patruljeringer og storstilede politiaktioner mod Christiania. Men selv om det skulle lykkes panserne at rydde fristaden for hashsalg, fjerner man ikke salg af stoffet i København. I stedet for et fornuftigt organiseret hashsalg i Christiania – fuldstændig adskilt fra salg af hårdere stoffer (som er bandlyst i Christiania), vil hashsalget overgå til værtshuse, rocker-miljøer og tilfældige pushere.

Videnskabelige undersøgelser har gang på gang peget på cannabisens lindrende virkning på mennesker med stærke smerter og kvalme. Og de mange skræmme-myter er blevet afvist. I bund og grund er tobak og alkohol langt mere helbredsskadeligt og vanedannende end hash.

At afkriminalisere hash vil, ud over at give syge mennesker lovlig tilgang til nødvendig medicin, også sikre offentlig kvalitetskontrol med stofferne. Hvad med noget Ø-mærket cannabis på hylderne?

Hent underskriftslister til udprint på www.christiania.org. Brug underskriftslisterne til at organisere i din omgangskreds og på gaden.

Bevar Christiania

Demonstration 30. august

Politi-chikane på Christianshavn

Socialistisk Arbejderavis har talt med Lene L. Madsen, der bor på Christianshavn og er nabo til Christiania, om politiets fremgangsmåder mod fristaden:

“Politiets fremfærd i forbindelse med Christiania virker helt hovedløst. I perioder bliver alle forbipasserende stoppet og udspurgt om de har været på Christiania – og det er selv om man har været i Irma for at handle, om man er på vej til arbejde, turist på vej til Holmen eller bare tilfældig forbipasserende.

Det vækker ikke den store sympati for politiet og har nærmest den modsatte effekt – det virker som om politiet er sat på en meningsløs politisk opgave.”

Det seneste tiltag i kampen mod Fristaden er en massiv sirene-chikane, hvor politibiler hvert kvarter kører op og ned af Prinsessegade (gaden udfor Christiania) med fuld udrykning.

Flere artikler fra nr. 216

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Christiania

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 10390 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside