Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 217 – August 2003 – side 5

Liberia

Stormagternes blodige krig

Margit Johansen

Mere end 1000 mennesker er dræbt i de sidste uger i Liberia. Borgerkrigen raser igen, som den gjorde fra 1990 til 1996. Og igen raser diskussionen om, hvem der skal gribe ind.

For nærværende er det en fredsbevarende styrke fra den vestafrikanske sammenslutning ECOWAR, der indsættes.

Disse lande frygter ustabilitet i hele området som følge af borgerkrigen, og flere af landenes ledere ønsker præsident Taylor langt væk. Han støttede nemlig i 90’erne oprørsgrupper i nabolandene og er dømt for krigsforbrydelser i Sierra Leone.

Hvor fredsskabende disse styrker bliver, er nok tvivlsomt, da flere af landene i ECOWAR støtter oprørstyrkerne i Liberia. Styrker der i brutalitet kan hamle op med præsident Taylor og hans regime.

Købte landet

USA vil betale for noget af ECOWARS indsats, men ønsker ikke at involvere sig direkte, selv om Liberia har været en tæt allieret til USA siden statens oprettelsen i 1847. (Liberia blev oprettet af rige amerikanere, der sendte frigivne slaver tilbage hertil).

Den totale amerikanske fallit i Somalia i 1993 afskrækker. Her endte en storstilet og direkte TV-transmitteret indsættelse af ‘fredsbevarende’ styrker med, at amerikanerne blev nødt til at trække sig ud pga. den massive modstand, de blev mødt med.

Gummi og olie

Men amerikanerne har store interesser i Liberia og Vestafrika. Enorme gummiplantager i Liberia, ejet af det amerikanske firma Firestone, har igennem mere end 100 år været med til at sikre, at amerikansk bilindustri har kunnet konkurrere med den britiske og sikret den amerikanske militærindustri de nødvendige forsyninger.

Stabilitet i Afrika er også vigtig pga. olien. Amerikanske olieselskaber forventer at investere mindst 10 milliarder dollar i afrikansk olieindustri og olieudvikling i år.

Billedtekst:
Liberia får ikke fred ved at USA kommer på banen.

Flere artikler fra nr. 217

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Liberia

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1862 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside