Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 217 – August 2003 – side 6

Hvordan bekæmper vi nazisterne?

Hans Verner Klausen

Rødovre og Århus er på det seneste, blevet skæmmet af  heilende voldelige nazister. I Århus kalder de sig “White Pride” og bygger sig op som hooligans til fodboldklubben AGF. Vi er nødt til at møde nazisterne med organiseret modstand – og problemet kan hverken udskydes eller ignoreres. Det er nazisterne for farlige til.

Erfaringer fra tidligere viser os, at nazisterne har gode muligheder for at bygge op i kapitalismens krisetider, hvor magthaverne har brug for at aflede folks utilfredshed og finde syndebukke, så folk i stedet sparker nedad. Heldigvis viser erfaringer fra tidligere, at hvis nazierne møder modstand, kan de stoppes.

Omkring 93 forsøgte nazierne at slå sig ned i byen Kværs i Sønderjylland. Da det blev opdaget, indkaldte naboerne til et møde, og de besluttede at demonstrere foran naziernes hus. I flere måneder blev der demonstret imod det nazistiske uvæsen.

I Kværs var det den lokale beboergruppe, der arrangerede demonstrationerne. Rundt omkring i landet blev der oprettet antinazi-grupper, der stod for at sende busser til Kværs. På et tidspunkt demonstrerede flere tusinde i en landsby med omkring 200 indbyggere. Efter at de tilrejsende var taget hjem, besluttede nazierne at provokere de tilbageblivende demonstranter – omkring 1000 lokale. De smed flasker efter folk, hvilket medførte at adskillige unge gik til frontalt angreb på nazi-huset.

Nazisterne flygtede fra stedet i en Fiat, som fik påmalet, “Nazis alles ist vorbei”. De flygtede ned til Kollund, hvor de gemte sig i den tyske nazist Thies Christoffersens hjem, hvor de oplevede, at vrede borgere var fulgt med for at forsætte modstanden. Efter kort tid valgte nazierne helt at forsvinde fra området.

Nazisterne i Greve har flere gange op gennem 90erne forsøgt at bygge op gennem marcher i Roskilde ved vikingemuseet til ære for nazisten Rudolf Hess. Hver gang er der blevet lavet moddemonstrationer, arrangeret af venstrefløjen, indvandreorganisationer, fagforeninger og andre som ville blive ofrene, hvis nazierne fik magt som de har agt.

I 1995 blev nazierne, med Jonni Hansen i spidsen jaget ud af Roskilde. Store politistyrker forhindrede, at den stort anlagte moddemonstration kom i nærheden af nazierne. Man havde imidlertid glemt alt om den lokale befolkning, som besvarede naziernes provokationer ved at jage dem ud af byen.

Senere forsøgte nazierne at komme på banen igen uden held. Der blev arrangeret store demonstrationer i Greve, som gjorder at nazisterne ikke kunne marchere som planlagt.

I Nørresundby forsøgte de at bygge op omkring et hus på Skansen. Lokale gik ud og arrangerede daglige sangaftener foran bunkeren. Selv om nazierne kom med trusler, og jagtede folk med økse, blev borgerne stædigt ved i over et år. Det satte nazierne under et konstant pres, og til sidst måtte de opgive huset og forlade stedet.

Disse og lignende eksempler viser, at vi kan stoppe nazisterne, hvis vi konfronterer dem i gaderne. De seneste tids begivenheder i Århus viser også, at nazisterne kan vokse, hvis de får ro.

Det er vigtigt altid at mandsopdække nazisterne. De må ikke få en eneste mulighed for at vise styrke, og komme ud med deres antidemokratiske og racistiske holdninger. De forsvinder ikke ved at vi ignorerer dem. Nazisterne opbygger gennem vold og terror og gennem at fratage andre deres ytringsfrihed.Så snart de opnår en vis størrelse, bliver de en reel trussel mod deres modstandere, hvilket er sket tidligere i Danmark. Det må ikke ske igen!

Hele deres formål med at marchere, eller heile i gaderne er, at tiltrække nye medlemmer, ved at fremstå som en stærk, målrette enhed, som ikke bare taler, men også handler.

Nazisterne skal derfor mødes af en bred, stor og konfronterende moddemonstration hver gang de stikker snuden frem. Vi skal være så mange, at vi fysisk forhindrer nazisterne i at gennemføre deres aktiviteter, hvadenten det er fester, marcher eller fodbold-arrangementer.

Flere artikler fra nr. 217

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Nazister: Danmark

Se flere artikler af forfatter:
Hans Verner Klausen

Siden er vist 1797 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside