Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 217 – August 2003 – side 7

Socialistisk Arbejderavis – kæmper for at forandre verden

Ida H. Jakobsen

De sidste par år har vi set fremvæksten af en fantastisk, global bevægelse. Omfanget og dybden af bevægelsen blev krystalklart med modstanden mod Irak-krigen, især demonstrationerne d. 15. februar, hvor op mod 20 mio. mennesker var på gaden verden over i protest mod krigen. Dette bekræftede den klassiske socialistiske påstand om, at arbejderklassen, gennem massiv mobilisering, kan og vil bryde ud i konflikt med systemet.

SAA artikel 21719

Selv om millioner af mennesker ikke er i konstant oprør mod systemet, så har vi, med antikrigsbevægelsen oplevet helt konkret, hvor hurtigt en større gruppe mennesker med fælles kritik af mindst et af kapitalismens aspekter kan finde sammen og skabe en mægtig bevægelse – en bevægelse der var tæt på at stoppe krigen, og vælte regeringer.

I takt med fremvæksten af bevægelsen er også en ny generation af aktivister vokset frem, bestående af antikapitalister, krigsmodstandere, militante skoleelever, studerende og faglige aktivister. Bevægelsen tæller millioner verden over, og tusinder i Danmark.

Flere og flere har fået nok af Bush, Blair og Foghs politik, og vender sig mod det herskende system, der avler vold, undertrykkelse, fattigdom og krig. For dem, er det centrale spørgsmål: hvordan organiserer vi modstanden? Hvordan får vi vores idéer frem på tværs af mainstream-medierne?

Enhver person, organisation, eller parti, der vil forandre verden, og ser, at forandring skal komme fra folk selv, gennem kollektiv handling, er afhængig af en revolutionær avis.

En avis, der knytter forbindelsen til kernen af bevægelsen, samler op på de bedste erfaringer fra kampene, reflekterer begivenheder, kampe og diskussioner i bevægelsen, afspejler den virkelighed almindelige arbejdere og studerende lever i, og sætter den i sammenhæng med analyser om, hvordan kapitalismen påvirker forskellige områder, og hvad der må gøres. Dette kan kun ske, hvis revolutionære er organiseret i hjertet af bevægelsen, opbygger netværket rundt om avisen, og sikrer, at rapporter og diskussioner fra bevægelsen sendes ind til avisen.

“Connecting people”

Stikordet for den revolutionære avis, er forbindelsen. Skulle vi lave reklamer for avisen, ville det mest træffende være at hugge mobiltelefonselskabet Nokia’s slogan: “Socialistisk Arbejderavis – connecting people.”

Avisen trækker forbindelser mellem de forskellige kampe mod systemet: kampen mod privatisering og sygehuslukninger; mod nedskæringer og angreb på velfærden; mod racisme og nazisme; mod krig og imperialisme. Og gennem at lave forbindelsen, fremhæver den billedet af en voksende, antikapitalistisk bevægelse.

  • Avisen laver forbindelsen mellem de forskellige spørgsmål og emner: krig og besættelse hænger sammen med de multinationale virksomheders interesser; racisme hænger sammen med angreb på velfærden; privatisering hænger sammen med behovet for øget profit til erhvervslivet mm. Avisen forbinder dermed også økonomiske og politiske spørgsmål.
  • Avisen laver forbindelsen mellem de konkrete erfaringer i bevægelsen i dag, og de historiske og teoretiske analyser.
  • Avisen laver forbindelsen mellem teori og praksis – hvad må der gøres. Hvordan vinder vi kampen her og nu, mod privatisering af sygehusene? Hvordan vinder vi kampen her og nu om at vælte Fogh-regeringen? Hvordan organiserer vi os bedste, for at vinde en helt anden verden? Og sidst, men ikke mindst: avisen laver forbindelsen mellem den revolutionære organisering, og de mange mennesker i bevægelsen, der er helt eller delvist enige med vores idéer, og som vil være med til at kæmpe for en anden og bedre verden.

Flere artikler fra nr. 217

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Den revolutionære avis

Se flere artikler af forfatter:
Ida H. Jakobsen

Siden er vist 2497 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside