Socialistisk Arbejderavis
Nr. 217 – August 2003 – side 7
Socialistisk Arbejderavis – kæmper for at forandre verden
Ida H. Jakobsen
De sidste par år har vi set fremvæksten af en fantastisk, global bevægelse. Omfanget og dybden af bevægelsen blev krystalklart med modstanden mod Irak-krigen, især demonstrationerne d. 15. februar, hvor op mod 20 mio. mennesker var på gaden verden over i protest mod krigen. Dette bekræftede den klassiske socialistiske påstand om, at arbejderklassen, gennem massiv mobilisering, kan og vil bryde ud i konflikt med systemet.
Selv om millioner af mennesker ikke er i konstant oprør mod systemet, så har vi, med antikrigsbevægelsen oplevet helt konkret, hvor hurtigt en større gruppe mennesker med fælles kritik af mindst et af kapitalismens aspekter kan finde sammen og skabe en mægtig bevægelse – en bevægelse der var tæt på at stoppe krigen, og vælte regeringer.
I takt med fremvæksten af bevægelsen er også en ny generation af aktivister vokset frem, bestående af antikapitalister, krigsmodstandere, militante skoleelever, studerende og faglige aktivister. Bevægelsen tæller millioner verden over, og tusinder i Danmark.
Flere og flere har fået nok af Bush, Blair og Foghs politik, og vender sig mod det herskende system, der avler vold, undertrykkelse, fattigdom og krig. For dem, er det centrale spørgsmål: hvordan organiserer vi modstanden? Hvordan får vi vores idéer frem på tværs af mainstream-medierne?
Enhver person, organisation, eller parti, der vil forandre verden, og ser, at forandring skal komme fra folk selv, gennem kollektiv handling, er afhængig af en revolutionær avis.
En avis, der knytter forbindelsen til kernen af bevægelsen, samler op på de bedste erfaringer fra kampene, reflekterer begivenheder, kampe og diskussioner i bevægelsen, afspejler den virkelighed almindelige arbejdere og studerende lever i, og sætter den i sammenhæng med analyser om, hvordan kapitalismen påvirker forskellige områder, og hvad der må gøres. Dette kan kun ske, hvis revolutionære er organiseret i hjertet af bevægelsen, opbygger netværket rundt om avisen, og sikrer, at rapporter og diskussioner fra bevægelsen sendes ind til avisen.
“Connecting people”
Stikordet for den revolutionære avis, er forbindelsen. Skulle vi lave reklamer for avisen, ville det mest træffende være at hugge mobiltelefonselskabet Nokia’s slogan: “Socialistisk Arbejderavis – connecting people.”
Avisen trækker forbindelser mellem de forskellige kampe mod systemet: kampen mod privatisering og sygehuslukninger; mod nedskæringer og angreb på velfærden; mod racisme og nazisme; mod krig og imperialisme. Og gennem at lave forbindelsen, fremhæver den billedet af en voksende, antikapitalistisk bevægelse.
- Avisen laver forbindelsen mellem de forskellige spørgsmål og emner: krig og besættelse hænger sammen med de multinationale virksomheders interesser; racisme hænger sammen med angreb på velfærden; privatisering hænger sammen med behovet for øget profit til erhvervslivet mm. Avisen forbinder dermed også økonomiske og politiske spørgsmål.
- Avisen laver forbindelsen mellem de konkrete erfaringer i bevægelsen i dag, og de historiske og teoretiske analyser.
- Avisen laver forbindelsen mellem teori og praksis – hvad må der gøres. Hvordan vinder vi kampen her og nu, mod privatisering af sygehusene? Hvordan vinder vi kampen her og nu om at vælte Fogh-regeringen? Hvordan organiserer vi os bedste, for at vinde en helt anden verden? Og sidst, men ikke mindst: avisen laver forbindelsen mellem den revolutionære organisering, og de mange mennesker i bevægelsen, der er helt eller delvist enige med vores idéer, og som vil være med til at kæmpe for en anden og bedre verden.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe