Socialistisk Arbejderavis
Nr. 217 – August 2003 – side 11
Storkonflikt i Grønland
Ida H. Jakobsen
Ved redaktionens afslutning ser det ud til, at der på det private arbejdsmarked på Grønland kommer i storkonflikt fra d. 12. august. Både fagforeningen SIK og arbejdsgiverne har varslet konflikt.
Begge parter afslår at lade en mæglingsmand forsøge at forlige partnerne. Afstanden mellem fagforeningen og arbejdsgiverne er for stor. SIK har krævet en stigning på 10 %, der skal gå til løn og omsorgsdage for deres medlemmer, mens arbejdsgiverne kun har tilbudt mellem 1,4 % og 2,4 %.
Storkonflikten vil især komme til at ramme fiskeindustrien og byggeriet.
Senere bliver sundhedsområdet også ramt. Det grønlandske sundhedskartel har varslet både strejke og blokade fra d. 1. september. Formanden for de grønlandske sygeplejersker, Birtha Bianco, udtalte til fagbladet Sygeplejersken, at et af kravene fra sygeplejerskerne er, at de mange penge, der i dag anvendes til vikarer hellere skal bruges til at forbedre lønnen for de fastansatte sygeplejersker. Derudover kræver de, at de penge, der er afsat til Ny Løn, i stedet skal bruges til at forbedre grundlønnen.
Det grønlandske hjemmestyre har svaret igen med lockout-varsel mod samtlige medlemmer, der er organiseret i sundhedskartellet. Ud over sygeplejersker, er der tale om radiografer, sundhedsassistenter, økonomaer, ergo- og fysioterapeuter, jordmødre og bioanalytikere.
Også de grønlandske lærere er på konfliktkurs. De har varslet blokade fra 1. september, så ledige stillinger ikke kan genbesættes. Hjemmestyret vil dog forsøge at få blokaden erklæret ulovlig.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe