Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 218 – September 2003 – side 2

Det mener vi

Alternativet spirer

Klapsalverne rungede på Christiansborg Slotsplads, hver eneste gang regeringen blev kritiseret. Anledningen var Christianias Folkeoptog den 30. august, og nogle de allerstørste bifald gik til Ebbe Kløvedal Reich’s udfald mod regeringens sorte ensretning, og til Savage Rose’s Thomas Koppel for hans kritik af regeringens krigsdeltagelse og dansk imperialisme.

Slotspladsen emmede af lyst til at byde regeringen og den herskende verdensuorden trods. Christiania-demonstrationen er den hidtil stærkeste, største og fedeste anti-Fogh manifestation.

Stemningen på skoler og offentlige arbejdspladser er ladet med udtryk som “Nu har vi fået nok” og “Vi skal kæmpe i fællesskab mod nedskæringerne”. Gymnasieelever over hele landet strejker den 10. september mod nedskæringer, og skoleelevernes elevorganisation har lanceret kampagnen “Kampen er begyndt”, hvor de rejser rundt på 150 af landets folkeskoler og rejser kampen mod nedskæringer og forringelser af Folkeskolen. Talsmand for Danske Skoleelever, Theis Volstrup, siger til metroXpress: “Den tid er forbi, hvor elevrådsarbejde primært drejer sig om hvilken farve skolens toiletpapir skal have.”

Regeringens asociale politik har ingen opbakning, fordi der spares på den fælles velfærd, mens der gives skattelettelser til de rigeste og støtte til erhvervslivet. Fra alle hjørner af landet bobler utilfredsheden, og der råbes på kræfter, som kan forene de mange kampe til én. Hvis fagbevægelsens ledere skal vise deres værdi, må de stille sig op og sige højt at nedskæringerne skal bekæmpes og regeringen væltes.

Modstanden mod Danmarks deltagelse i USA’s krig er fortsat stor og regeringens løgne vokser dagligt. Men hvordan kan modstanden finde et udtryk, som mange kan deltage i?

Socialdemokratiet har på det skammeligste meldt sig som supportere af den danske imperialisme. SF kritiserer regeringen, men fabler tåget om FN som alternativet. Enhedslisten kritiserer, men deres folketingsrepræsentanter snakker mest om undersøgelser og undskyldninger. Begge dele peger på en vej væk fra forårets massedemonstrationer. SF og Enhedslisten kan rette op på deres hidtidige præstationer, hvis de helhjertet går ind i mobiliseringen til demonstrationen den 27. september.

Modstanden mod Fogh, mod nedskæringerne og krigen har et fælles afsæt: ønsket om et alternativ der kan stå i spidsen for denne kamp. En kamp som ikke kun er en forsvarskamp, men også et ønske om et alternativ til det nuværende system. At vi på tværs af partiskel former en anti-kapitalistisk venstrefløj med benene solidt plantet i bevægelsen og den sociale kamp. En anti-kapitalistisk venstrefløj der som det naturligste i verden afviser flere udsalg af velfærden, højlydt tør snakke om strejker og aktioner. En anti-kapitalistisk venstrefløj, som – som en selvfølgelighed – er global og spiller en aktiv rolle i globale møder og aktiviteter. Vi opfordrer aktivister, organiserede og uorganiserede, til at starte noget sammen på deres universitet eller gymnasium, i deres fagforening eller i lokalområdet.

Denne avis vil gerne lægge spalter til debat og forslag om hvordan vi skaber et alternativ i praksis. Men det skal gøres nu og det skal gøres i fællesskab.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 218

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Alternativer til Fogh
Christiania

Siden er vist 2756 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside