Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 218 – September 2003 – side 5

Palæstina

Israel smadrer enhver fred

Mikkel Birk Jespersen

Den israelske stat fortsætter ufortrødent sin krig mod palæstinenserne. Mord, overgreb mod civile og ødelæggelse af det palæstinensiske samfund er led i en plan som mere end noget andet ligner etnisk udrensning.

Israels mord og mordforsøg på højtstående Hamas-folk og fortsatte overgreb mod almin-delige palæstinensere har sat en stopper for den ‘våbenhvile’, der blev indgået mel-lem palæstinensere og den israelske regering. Sharon viser på denne måde, at det aldrig har været hans intension at give væsentlige ind-rømmelser til palæstinen-serne – og da slet ikke at tillade oprettelsen af en palæstinensisk stat.

Den palæstinensiske premierminister Abbas’ problemer er udtryk for at hans kompromissøgende linie overfor Israel ikke har støtte blandt palæstinenserne – og at han ikke kan leve op til USA’s og Israels krav om at slå den palæstinensiske Intifada ned.

Den israelske regerings krig mod palæstinenserne foregår samtidig på et andet plan uden den store opmærksomhed: sidste år startede opførelsen af en enorm mur, der angiveligt skal holde ‘terrorister’ ude af Israel. Men muren har ødelæggende konsekvenser for palæstinenserne, der i forvejen har fået deres samfund lagt i ruiner. Palæstinensere får beslaglagt deres jord og kvalt deres økonomi.

Muren bygges ikke engang langs grænserne til de besatte områder, men således at israelerne konfiskerer endnu mere jord og ødelægger flere menneskeliv.

F.eks. fandt bønder fra byen Tulkarem en morgen ud af, at deres jord skulle konfiskeres for at gøre plads til en ti kilometer lang mur – der ville afskære byen fra omverdenen. Indbyggerne i byen skal således igennem en port i muren, hver gang de vil bevæge sig udenbys. 100.000 mennesker bliver med ét slag gjort til fanger.

Ligeledes er store landbrugsarealer reelt blevet ødelagt eller annekteret som en følge af muren. Livet bliver gjort uudholdeligt for palæstinenserne, hvilket bidrager til en etnisk udrensning, hvor store grupper bliver tvunget til at flygte.

Hverken USA’s “Køreplan for fred” eller Abbas’ tager udgangspunkt i, hvordan dette kan ændres. Men, tværtimod, i at palæstinenserne skal nå til enighed med den israelske regering, der tydeligt har demonstreret sin modvilje mod at give dem noget håb for fremtiden.

Flere artikler fra nr. 218

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Palæstina

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1661 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside