Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 218 – September 2003 – side 5

Liberia – en historie om undertrykkelse

Anders Schou

Nogle håber, at amerikansk intervention eller andre fremmede tropper kan skabe fred og frihed i Liberia, men udenlandsk indblanding har faktisk skabt undertrykkelse fra landets fødsel.

I udgangspunktet var Liberia en slags amerikansk koloni. Den blev startet af 83 tidligere slaver og tre hvide amerikanere, som først i 1820erne slog sig ned i området.

I de følgende årtier blev kolonien et samlingspunkt for frikøbte slaver. Amerikanske magthavere støttede kolonien, fordi de frygtede den uro frie, tidligere slaver kunne skabe blandt de, som stadig var i lænker.

Samtidig gav kolonien USA en forpost på det afrikanske kontinent. Ingen spurgte den oprindelige befolkning i området, hvad de syntes om projektet.

I 1847 blev landet formelt erklæret selvstændig, men fungerede reelt som amerikansk koloni. Kun de tre procent af befolkningen, som stammede fra USA, havde stemmeret. Den indfødte befolkning i området udgjorde det store flertal, men blev ikke regnet for borgere, havde ikke stemmeret og levede i fattigdom.

Amerikanske baser

Eliten arbejdede sammen med store amerikanske firmaer som Firestone, der i 1926 etablerede verdens i mange år største gummiplantage i landet. Regeringen sørgede for den nødvendige infrastruktur og billig arbejdskraft, under slavelignende forhold.

Under den kolde krig blev Liberia en base for amerikanske magthaveres kamp mod nationale befrielsesbevægelser og sovjetisk indflydelse i Afrika.

Fra 1962 til 1980 modtog Liberia  280 mio. dollar fra  USA – det største beløb noget afrikansk land modtog pr. indbygger. Til gengæld fik USA baser i landet, som også blev spækket med aflytningsudstyr.

Men efter murens fald i 1989 mistede Liberia sin betydning for USA, og da pengestrømmen tørrede ind kollapsede landets økonomi.

Det er udgangspunktet for de borgerkrige, som har hærget landet fra 90erne og op til i dag. De sidste kampe brød ud, da en af Liberias oprørsgrupper modtog en støre sending våben fra nabolandet Guinea, som netop havde fået våbenhjælp fra USA. Hjælpen var betaling for støtten til krigen mod Irak.

Flere artikler fra nr. 218

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Liberia

Se flere artikler af forfatter:
Anders Schou

Siden er vist 1993 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside