Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 218 – September 2003 – side 11

Overenskomst

2-0 til grønlandske arbejdere

For anden gang inden for fjorten dage kunne grønlandske arbejdere trække sig sejrrigt ud af en overenskomststrejke.

Efter blot fem dages strejke kunne de grønlandske arbejdere på det private arbejdsmarked notere en stor overenskomstsejr. Det blev til generelle lønstigninger, arbejds-markedspension og en fælles uddannelsesfond.

Strejken, der havde stor opbakning i befolkningen, viste stor kampvilje blandt grønlænderne, og SIK, der organiserer de privatansatte, oplevede at folk meldte sig ind under konflikten.

De privatansattes sejr blev en vigtig inspirationskilde for sundhedspersonalet, der pr. 1. september gik i overenskomststrejke.

Men allerede efter en dag kom sejren i hus for sundhedsarbejderne.

Den nye overenskomst giver stigninger i løn, pensioner og tillæg på i alt 10,3 procent over en treårig periode, og dermed får de ansatte højere lønstigninger end andre offentlige grupper på det grønlandske arbejdsmarked.

Dertil kommer en pulje på fire mio. kr. til at rekruttere og fastholde de ansatte i det grønlandske sundhedsvæsen, der er plaget af stort gennemtræk af personale samt af store udgifter til vikarer.

Næsten halvdelen af de 450 ansatte inden for sundhedsvæsnet i Nuuk og i provinsen har deltaget i konflikten. Det drejer sig om blandt andet sygeplejersker, sundhedsassistenter, ergo– og fysioterapeuter og jordemødre.

Flere artikler fra nr. 218

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Grønland

Siden er vist 1891 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside