Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 219 – 2. oktober 2003 – side 2

Det mener vi

Systemskifte ønskes

Er du træt af regeringen? Er dine kolleger? Har I haft diskussioner om nedskæringer, tomme løfter og løgne om krigen? Det er vores oplevelse at på arbejdspladser, på universiteter, i fagforeninger og studie-organisationer vokser utilfredsheden. Vi fornemmer at de fleste ønsker at få sat en streg i sandet – ikke flere nedskæringer, ikke mere fremmedhad og ikke mere hul krigs-propaganda. Har du det også sådan med regeringens værdidebat, at det ophidser dig, fordi det er en slet skjult undskyldning for at lukke munden på kritikerne. Hvis rigtigt mange har det sådan, hvorfor kan vi ikke se det markant i meningsmålingerne eller høre det i den offentlige debat?

Det store spørgsmål er, om der er et alternativ til regeringen og om nogen vil stille sig i spidsen for at vælte den. Og det er svært at få øje på.
Mogens Lykketoft gør jo, hvad han kan for at få Socialdemokraterne til at lyde som venstrefolk. De støtter krigen, fremmedhadet, og lokalt laver de nedskæringer.
SF og Enhedslisten snakker mest om kritiske undersøgelser og høringer. F.eks. vil de have en høring om grundlaget for krigen. Men det kender vi allerede og vi ved at regeringen løj. Vi tror at rigtig mange mennesker i stedet ønsker at SF og Enhedslisten skal være en nådesløs opposition, stille mistilliden til skue og forlange regeringens hoved på et fad.
Men hvis vi ikke bare skal vente til det næste valg, hvad stiller de mange som vil af med regeringen op? Det ville være helt naturligt at forvente at fagbevægelsen påtog sig ansvaret. Det er jo fagbevægelsens medlemmer som betaler prisen for regeringens angreb på velfærden og de usolidariske holdninger til verden. Men de dukker hovedet og lader som om klassesamarbejdet bare kører derudaf.
Nogen skulle ta’ og sparke dem i røven og højt sige, at enten må de stille sig i spidsen for et opgør med regeringen eller også må de gå af. Og det er meget konkret, når det gælder nedskæringer i kommuner og amter. Hvis de faglige ledere ikke vil strejke og mobilisere til en effektiv kamp, så er det os som taber og må leve med forringelserne.
Men hvem er så de ”nogen” som skal ruske op i venstrefløjen og fagbevægelsen. De nogen er de tusinder af aktivister som skabte de store mobili-seringer mod krigen i foråret. De nogen er de tusinder som aktivt har bakket op om Christiania. De nogen er de tusinder af gymnasieelever som strejker. De nogen er de muslimer og indvandrere som gør modstand mod hetzen. De nogen er de offentligt ansatte som strejker mod nedskæringer, og de brugere som støtter dem. De nogen er de aktivister som besætter huse, blokerer motorveje, er fredsvagter i Palæstina og mange flere. De nogen er de medlemmer af Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og deres ungdomsorganisationer som er ved at være trætte af toppens inkompetence. Listen er lang og mangfoldig.

Er du en af dem som siger ”Fyr Fogh” og forlanger at venstrefløjen og fagbevægelsen tager ansvaret for at vælte regeringen? Så opfordrer vi dig til at sige det højt. Til at deltage i Danmarks Sociale Forum. Og ikke mindst til at være med til at skabe et alternativ som sparker opad.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 219

Flere numre fra 2003

Siden er vist 2386 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside