Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 219 – 2. oktober 2003 – side 4

Strømsvigt

Liberalisering skyld i at Sjælland gik i sort

Frank Antonsen

Ikke længe efter at et gigantisk strømsvigt ramte det østlige USA og Canada, blev også Østdanmark og Sverige ramt.

Men selv om mange butikker lukkede og folk uden kontanter ikke kunne hæve penge på deres kort, fortsatte handlen på Fondsbørsen. “Vi har nødstrøm... Den finansielle sektor er nok forment-ligt mindre ramt end både hospitaler og produktions-virksomheder,” udtalte Henrik Normann fra Danske Markets til Børsen.

Det var et atomkraftværk i Sverige, der pludseligt holdt op med at producere strøm, og som rev hele Sydsverige og Sjælland med sig. I alt var 4 millioner mennesker uden strøm i nogle timer.

Problemerne i Sverige har samme årsag som strømsvigtet i USA – nemlig liberalisering af el-markedet. For som driftschef Per Sørensen fra Eltra udtalte til Børsen: “Det frie el-marked betyder, at forbindelserne mellem f.eks. det sydsvenske og sjællandske elnet bruges langt mere end tidligere og derfor er vi hyppigere i en situation, hvor et land kan trække et andet med sig.”

Den officielle undersøgelse af strømsvigtet i USA har endnu ikke nået til en konklusion, men eksperter har i mange år advaret om, at markedsændringer som nedbrydelse af monopolerne og en større afhængighed af fjernimport af strøm har forhøjet behovet for en stabil produktion, men samtidigt gjort det mindre attraktivt at producere den.

Eftersom en stadig større del af såvel industrien som den offentlige sektor bliver mere og mere afhængig af strøm til computer anlæg o .lign., vil vi fremover se endnu større belastninger af el-nettet. Samtidigt vil vi se flere nedskæringer på vedligeholdelsen af forbindelserne. Sammen med den øgede liberalisering, er det en sikker opskrift på kommende strømsvigt.

Få timer inden redaktionens afslutning blev også store dele af Italien ramt af strømsvigt, og foreløbig ser årsagen ud til at være den samme som i Danmark – fejl på el-forbindelserne.

Flere artikler fra nr. 219

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Energi

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 2350 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside