Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 219 – 2. oktober 2003 – side 5

Økonomi for Antikapitalister

Vidste du det om Group4Falck?

Jakob Nerup

Når sirenerne lyder i gaderne i Danmark, så er det de røde brandbiler, kranbiler og ambulancer fra Falck. I årevis har de haft monopol på redningstjeneste i Danmark.

De har opbygget en milliardformue på din og min ulykke – og vores skatte-betaling. Men de er meget mere end redningsfolk. Det er et globalt firma, som under navnet Group4Falck driver fængsler i USA, KZ-lejre for flygtninge i Australien, beskytter amerikanske soldater i Basra og invaderer dit universitet.

Group4Falck er blevet hovedskurken i en engelsk retssag. De byggede og sty-rede Englands største inter-neringscenter, Yarls Wood, for asylansøgere. Det stod kun i en måned indtil februar 2002. Så gik der ild i det. Group4Falck forsøgte sammen med myndighederne at dømme asylansø-gerne for ildspåsættelse. De er lige blevet frifundet.

Retssagen viste i stedet at Group4Falcks sikkerhedsvagter prøvede at låse folk inde i brændende bygninger, at de først lukkede brandbilerne ind efter 1 time og at de efterfølgende lod hundreder af flygtninge stå i nattøj i vinterkulden.

I USA er Wackenhut Corpo-ration, som er Group4Falcks datterselskab, gået i krig med SEIU – fagforeningen for sikkerhedsfolkene. De nægter at anerkende fagforeningens forhandlingsret til overenskomst og dermed sikre de ansatte løn, arbejdsmiljø og ikke mindst sygeforsikring.

Group4Falcks administrerende direktør, Lars Nørby Johansen, er blevet udpeget af Forskningsministeren til at sidde i bestyrelsen for handelshøjskolen i København. Han skal bringe værdierne fra fængslerne, asyl-lejrene og besætterne i på de højere læreanstalter. Det hænger godt sammen med regeringens politik, men er det i de studerendes interesse?

Den største aktionær i Group4Falck, Jørgen Phillip Sørensen, har tjent 223 millioner kr. uden at løfte en finger. Han købte endnu flere aktier i Group4Falck da kursen var lav i foråret. Nu er kursen steget igen, bl.a. som konsekvens af fede kontrakter i Irak og USA, og så fyldes lommerne.

Moralen er åbenbart, at hvis du er rig, så er det meget nemt at blive endnu rigere – blot du er ligeglad med hvordan pengene er tjent.

Group4Falck havde en omsætning på mere end 32 milliarder kroner i 2002 og et overskud på 1.169 millioner kroner. Det forventes at stige i 2003 med 10 %. Der er mange penge i andres død og ulykke.

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 219

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2514 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside