Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 219 – 2. oktober 2003 – side 10

Læserbrev

Modstandskampen i Irak har en folkelig opbakning

Sammi Alaa

Det irakiske folk har for længe siden gennemskuet imperialismens hensigter og var på vagt allerede efter Bagdads fald den 9. april.

Der var ingen jubel og blomster til “befrielsestropperne”. Irakerne husker selvfølgelig, at hen ved to mio. irakere, heraf halvdelen børn, er døde som følge af de uretfærdige og folkemorderiske sanktioner, som USA og FN påtvang dem fra 1991-2003. Det irakiske folks kamp mod besættelsen er også en kamp for overlevelse. På trods af den politiske undertrykkelse under det gamle styre, eksisterede der et system, der garanterede befolkningen arbejde, gratis sundheds- og undervisningsvæsen og sikkerhed, når man færdedes ude. Det gør der ikke længere. I dagens Irak hersker der massiv arbejdsløshed, mangel på basale fornødenheder og dyb usikkerhed på grund af besættelsen.

Ovennævnte gør det muligt at forstå den brede, folkelige støtte og opbakning til modstandskampen. Denne støtte kan klart ses i det faktum, at besættelsesstyrkerne har utroligt svært ved at pågribe nogen modstandsfolk, der “svømmer som fisk i vandet”. Den irakiske modstand opererer i hele landet og koncentrerer sig ikke, som medierne påstår, udelukkende i den såkaldte Sunni-trekant nord for Bagdad. En anden styrke ved den irakiske modstand er, at den er decentraliseret. Den har ikke nogen central ledelse og rummer forskellige politiske og religiøse grupper. F.eks. har såvel sunni-muslimske imamer som lederen af den shia-muslimske trosretning Ali Sistani (religiøst overhoved for hele verdens shiamuslimer) opfordret til såvel modstand mod den amerikansk ledede krig som mod besættelsen af Irak.

Eftersom at den amerikanske imperialisme vil underkaste det irakiske folk sit herredømme, vil modstandskampen blive det irakiske folks vej til frihed. Når de nye historie-bøger en dag skrives i Irak, vil modstandskampen mod den amerikansk ledede besættelse være en lys side i det irakiske folks historie og et eksempel for kampen imod imperialismen i det 21. århundrede.

Sammi Alaá er medlem af Komiteen for et Frit Irak

Flere artikler fra nr. 219

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
Sammi Alaa

Siden er vist 1483 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside