Socialistisk Arbejderavis
Nr. 220 – 23. oktober 2003 – side 3
Studenter vælter systemer
De store gymnasiestrejker er sidste led i rækken af en lang række aktioner, hvor elever og studenter har spillet en central rolle.
I forårets store antikrigsdemonstrationer og aktionerne lige efter krigen mod Irak var brudt ud, gik folke-skoleeleverne forrest, og der har været aktive antikrigsgrupper på et stort antal gymnasier og universiteter.
I den moderne kapitalisme har studerende igen og igen været dem, der var først og længst fremme i kampen mod et undertrykkende system.
Studenteroprøret i 68 startede på universiteter i Frankrig og USA. Og især i Paris var det studenternes aktioner og kamp mod politiet, der fik arbejderne til at gå i sympatistrejke. Resultatet var, at præsident de Gaulle flygtede, selv om han desværre vendte styrket tilbage senere.
Hvad verdens største militærmaskine, NATO, ikke kunne klare med bomber over Serbien, klarede den serbiske studenterbevægelse Otpor, da de væltede diktatoren Slobodan Milosevic i 2000. Inden da havde indonesiske studenter spillet en stor rolle i at få en anden diktator fjernet, nemlig Suharto i 1998.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe