Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 220 – 23. oktober 2003 – side 5

Økonomi for Antikapitalister

Det sure med det søde (Dansico)

Jakob Nerup

Når du drikker milkshake med jordbærsmag, spiser blødt rugbrød og får lidt til den søde tand, så er det den multinationale danske koncern Danisco som står bag.

Danisco står også bag EU’s landbrugsstøtte, har været med til at skabe massearbejdsløshed i det tidligere Østtyskland og vil plante genmodificerede roer på de danske marker.

I EU produceres der årligt 15-18 millioner tons sukker til en garanteret mindstepris på 4700 kr. pr. ton. Det betyder, at vi forbrugere i Europa betaler en overpris på 34 milliarder kroner om året – og de ryger lige ned i foret på bl.a. Danisco. De sidder på 7 pct. af markedet. Det giver 2.380 millioner i skattebetalt overpris til Danisco.

EUs høje toldsatser sikrer at der ikke konkurreres på sukker i Europa. Producen-ter fra verdens fattige lande sælger nemlig til en pris der ligger på 60 pct. under EU’s.

Derfor har Danisco været aktiv i WTO-forhandlingerne for at forhindre adgang for u-landenes sukker. Alternativt vil de have en samtidig liberalisering som udfases over mange år, som fastholder deres produktionsfordele med stordrift og højteknologi.

Denne strategi fik de tyskere, som boede i det gamle Østtyskland at mærke. Efter murens fald blev de stats-ejede værdier solgt til den højstbydende. Og Danisco købte adskillige sukkerfabrikker. Så blev der rationaliseret, fabrikker blev nedlagt og 2.200 arbejdere fyret. Det er den fremtid, der venter i Polen, Bulgarien og resten af de nye EU-lande.

Ude i den store verden prø-ver Danisco at blive en af de store producenter af smags-stoffer til fødevareindustrien. De har fået stor hjælp af den danske stat og kongehus, som villigt har hjulpet dem med fremstød i bl.a. Indien og Kina. Her har Danisco lige åbnet en ny fabrik. I Kina er fagforeninger, et sundt arbejdsmiljø og ordentlige forhold ikke tilladt.

I Danmark trues vi af Daniscos planer om genmodificerede roer. I samarbejde med Monsanto, som producerer giftmidlet Roundup, vil Danisco plante roer, som er resistente over for dette ukrudtsmiddel. Og det samtidig med at en ny engelsk rapport viser at gen-modificerede planter er skadelige.

Danisco henter hovedparten af sine penge i Danmark og Norden. Faktisk mere end halvdelen. I 2002-2003 blev nettooverskuddet på en milliard danske kroner. Det har du betalt via skatten.

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 220

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2256 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside