Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 220 – 23. oktober 2003 – side 9

Marx og Manifestet

Mere levende end død

Jan Hoby

Da det kommunistiske Manifest blev 150 år i 1998, udtalte en finansmand til The New Yorker: ” Jo længere tid jeg er på Wall Street, desto mere bliver jeg overbevist om at Marx havde ret! Jeg er absolut overbevist om at Marx’s forståelse af kapitalismen er den bedste!”

Karl Marx

Karl Marx udgav Det kommunistiske Manifest i 1848 sammen med Friedrich Engels.

Måske havde finansmanden læst Det kommunistiske Manifest, der er lavet som om det var skrevet i går:

(Borgerskabet) ...har opløst den personlige værdighed i bytteværdi, og i stedet for de utallige tilsikrede og velerhvervede friheder har det sat den samvittighedsløse handelsfrihed som den eneste. Det har, kort sagt, i stedet for den udbytning, der tilsløres af religiøse og politiske illusioner, sat den åbne, skamløse, direkte, beregnende udbytning.

Men det er ikke sikkert at finansmanden deler Marx’s ide om at afskaffe det kapitalistiske system og erstatte det med et verdenssystem, hvor de mennesker der producerer værdierne også kollektivt fordeler dem.

Der er stor forskel på at argumentere for at kapitalismen har “problemer” og så argumentere for, at skal menneskeheden overleve, så må kapitalismen – gennem sine egne modsætninger – erstattes af en højere form for menneskelig sameksistens, uden klasseforskelle, uden krig og sult.

Marx & Engels skrev ikke Manifestet som en akademisk øvelse, men som et aktionsprogram! Dets mål var ikke blot at afsløre systemets problemer, men at vise hvordan det kunne afskaffes gennem arbejderklassens kollektive kamp, sammen med alle andre undertrykkede folk.

De samme finansmænd der er så begejstrede for Marx’ økonomiske analyser, siger samtidig, at marxismen som ideologi er død. Den sidste gang denne antagelse så dagens lys var da Sovjetunionen kollapsede i 1991. Den herskende klasse og alle deres venner råbte: “Socialismen er død! Kapitalismen har sejret!”

Denne begejstring kom til trods for, at kløften mellem rige og fattige øges verden over!

Magthaverne forsøger at afskrive ham, men Marx bliver ved med at komme tilbage! Hans ideer er i live, fordi hans beskrivelse af kapitalismen som et klassesamfund, der skaber større og større ulighed, et samfund der bringer krise, krig og elendighed for millioner, bliver bekræftet dagligt!

De som højlydt bifaldt stalinismens endeligt glemte en vigtig faktor – det som gik for at være kommunisme i Øst, var i virkeligheden bureaukratisk statskapitalisme. Det har givet millioner af mennesker mulighed for at genopdage den virkelige marxistiske tradition efter års forfalskning i både Øst og Vest.

Langt fra at være død, oplever marxismen en fornyet styrke!

Det kommunistiske Manifest kan købes på www.modstand.org

Flere artikler fra nr. 220

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 1791 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside