Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 221 – 12. november 2003 – side 3

Kommentar

Antikapitalisme – modsvar til kapitalens EU

Jan Hoby

EU er et forsøg på at gøre de forskellige europæiske landes nationale kapitalisme til en gennemintegreret økonomisk og politisk enhed.

Målet er at skabe én europæisk kapitalistisk klasse, med et statsapparat, der kan beskytte og varetage dens interesser globalt. Det er gennem harmoniseringen af forskelligheder-ne i interessespørgsmål for de gamle kapitalistiske klasser – specielt i Frankrig og Tyskland – at vi ser perspektiverne.
Hvis Frankrig og Tyskland kan sikre en større integration af den europæiske kapital, vil det udgøre en potentiel udfordring af USA’s dominans på det globale finansielle system – f.eks. ved at gøre Euroen til den internationale valutareserve i stedet for dollaren.
Forsøget med at fusionere den europæiske kapital har historisk altid stødt på problemer, fordi de nationale selskaber værdsætter deres forbindelser til deres nationale stater og frygter at tabe terræn til rivalerne fra andre lande i en transnational europæisk stat. Hvad mere er, at mange af de europæiske firmaer har store og vigtige investeringer i USA, som de ikke ønsker at sætte over styr.
Efter Irak-krigens ”afslutning” i maj har den tyske kapital forsøgt at få den tyske regering til at droppe sin diplomatiske konfrontation med USA.

Europæisk imperialisme

Opbygningen af en militær enhed vil også have svære betingelser, fordi det vil kræve at de gennemsnitlige nationale 2 % af BNP skulle øges til USA’s 4 % til militære udgifter.
Det er en kapitalistisk drøm at konstruere en magtfuld ny europæisk imperialistisk magt, i stedet for den lilleput imperialisme vi ser i dag. Men det er en drøm, der er meget svær at realisere, og hvis den blev til virkelighed, ville den være lige så barbarisk som USA-imperialismen er i dag. Både Folkebevægelsen mod EU og SF ”overser” dette centrale spørgsmål.
I 2004 bliver EU sat på dagsordenen i hele Europa. For første gang siden den første EF afstemning i 1972 er der åbnet op for at udfordre den nationale og nationalistiske EU-modstand. Udviklingen af den antikapitalistiske bevægelse – og specielt antikrigsbevægelsen – har gjort det mu-ligt at rejse en helt ny antika-pitalistisk EU-modstand, som både er et modstykke til den nationale Folkebevægelsen mod EU og til SF’s EU positive linie.
Socialister, fagforeningsfolk og antikapitalister, der er modstander af ”Kapitalens EU” kan finde inspiration i Frankrig. Den 1. november annoncerede landets to største revolutionære organisationer at de ville gøre fælles valgfront ved Europaparlamentsvalget i 2004. Aftalen mellem LCR (Revolutionær Kommunistisk Liga) og Lutte Ouvriére (Arbejderkamp) placerer de antikapitalistiske kræfter i centrum af fransk politik. En opinionsundersøgelse viser, at 22 % vil stemme på alliancen. Det nye initiativ åbner for at mange millioner kan blive præsenteret for revolutionær socialistisk politik.
En antikapitalistisk EU-modstand i Danmark vil ikke umiddelbart kunne gøre de franske kammerater kunststykket efter. Men vi kan komme i dialog med tusindvis af mennesker, som vil en anden verden. Og vi kan for alvor skabe de brudflader der åbner for en ny venstrefløj.

Flere artikler fra nr. 221

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 1852 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside