Socialistisk Arbejderavis
Nr. 221 – 12. november 2003 – side 5
Stop besættelsen af Irak
Opgør med Foghs løgne må komme nedefra
Poul Erik Kristensen + Ida H. Jakobsen
Irak-høring: Det er lige før det er komisk. Danmark skal have en høring om Irakkrigen.
Men hverken Fogh eller udenrigsminister Per Stig Møller, som er de to ansvarlige for at Danmark er blandt besætterne, skal udspørges. Og der skal kun i begrænset omfang dvæles ved regeringens udlægning af truslen fra Saddam Hussein.
Dermed støtter regeringen og Dansk Folkeparti nu en høring, der ikke skal rippe op i de beslutninger, der blev truffet op til krigen. Altså en høring, som absolut ingen værdi har.
Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten har stået sammen om at få en høring, der også skal belyse grundlaget for krigen.
Det store problem med den diskussion, som hidtil har været omkring høringen er, at også SF og Enhedslisten har gjort det til et spørgsmål om, om Fogh og Co. løj, da Danmark skulle i krig.
Eller som fredsforsker Jan Øberg siger: ”Det er ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt danske politikere er blevet vildledt og/eller har vildledt den danske befolkning. Selvom de har, hvem er så overrasket?”
Høringen bør blive gjort til en del af den anti-Fogh-bevægelse, som er under opbygning i øjeblikket.
Vi kan derfor kun opfordre Socialdemokratiet, SF og En-hedslisten til at arrangere deres egen høring!
Tropperne hjem!
Blandt de mange diskussioner til Danmarks Sociale Forum var også spørgsmålet om sammenhængen mellem krig og globalisering, og alternativet til besættelsen af Irak. Spørgsmål, der er helt centrale i antikrigsbevægelsen i et af de krigførende og besættende lande – Danmark.
Danske virksomheder har fingrene dybt begravet i den storstilede privatisering af Irak, og har – gennem den danske deltagelse i krigen og besættelsen fået tiltusket sig en del af den kage, der skal deles på genopbygningen af Irak.
Det store skridt fremad for antikrigsbevægelsen vil være et offensivt krav om at trække de danske tropper hjem.
Dette krav er allerede formuleret af antikrigsbevægel-sen, men her fejler den parlamentariske opposition i at følge op. I USA er dette krav omdrejningspunktet for krigsmodstanden, og sammen med voksende social utilfredshed truer dette faktisk Bush-regeringens magtposition. På samme måde skal Fogh-regeringen stilles overfor kravet om fuld tilbagetrækning fra Irak som en del af den samlede modstand mod regeringens politik.
Meget tyder på, at der ud fra European Social Forum i november, vil springe et initiativ til at lave en international akt-ionsdag mod besættelsen af Irak på etårsdagen for invasionen af landet, d. 20. marts.
En sådan aktionsdag vil kunne blive afgørende, sammen med den voksende irakiske modstand, for at få besæt-telsesmagterne smidt på porten. Og opgaven herhjemme bliver da at opbygge en stærk og offensiv bevægelse, der mo-biliserer mod den danske regerings deltagelse i besættelsen.
Billede: Der planlægges ny international aktionsdag mod besættelsen af Irak d. 20. marts 2004
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe